У среду, 18. децембра, у Музеју уметности у Новом Саду, изложбом изабраних радова отворено је VII Светско бијенале студентске фотографије.

Изложбу је свечано отворио проф. Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду, а присутнима су се обратили и директор музеја, Радован Јокић; руководилац одељења кустоса фондације Нови Сад 2021 Европска престоница културе, др Лазар Јованов; историчар уметности, проф. др Синиша Видаковић.

Од почетка реализације ове манифестације до данас, непрестано је расло интересовање јавности као и интерактивност ове манифестације у процесима комуникације. Учешће све већег броја младих уметника, који стварају у медију фотографије, извесно потврђују престиж ове увек модерне уметничке дисциплине, каже декан Академије уметности, проф. Синиша Бокан.

Изложба обухвата радове 82. изабраних студената из целог света, а најбољима од њих, по оцени међународног жирија, додељене су награде.  Награђени студенти су: Aleksey Pavlov из Русије, Hoa Thi из Словачке и Pegova Olya из Русије. Равноправне награде освојили су Charlen Christoph из Немачке, Idan Simon из Израела и Снежана Петковић из Србије. Награду првог аутора из Србије добила је Јована Семиз.

Изложба је отворена до 10. јануара 2020. године.

Бијенале организује Катедра за фотографију, Департмана ликовних уметности, Академије уметности у Новом Саду, у сарадњи са фондацијом Нови Сад 2021 и Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

 

Leave a comment