У току Форума запошљавања 2.0, више од 80 младих је имало прилику да учествује на једној од 4 интерактивне радионице, а преко 200 партиципаната је посетило Панел дискусију Каријера у креативној индустрији.


Сам догађај је окупио 5 различитих предавача, 7 панелиста, 13 различитих организација и институција и 20 чланова организационог тима.

Форум запошљавања 2.0

Европски Омладински Центар Војводине, у сарадњи са Савезом студената Универзитета у Новом Саду и платформом за информисање младих Info4Youth, уз подршку Града Новог Сада, Градске управе за привреду, организовао је Форум запошљавања младих 2.0., у уторак 10.12.2019.
Форум запошљавања младих 2.0 је догађај који је по други пут ове године поставио младе у центар дешавања и пружио им прилику да се, кроз две пословно-информативне трибине и два паралелна сета интерактивних практичних радионица, упознају са процесом запошљавања у модерним компанијама, као и да сазнају корисне информације везане за процесе регрутације и селекције кандидата при пријави за посао. Поред тога, панел дискусија, “Каријера у креативној индустрији”, са инфлуенсерима региона, је омогућила дељење знања и пренос примера добре праксе.

Подршку у реализацији радионица пружиле су нам компаније Continental из Суботице и ДЕЛТА ХОЛДИНГ из Београда, али и Регионална Развојна Агенција Бачка и предавач Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду и консултант у области менаџмента људских ресурса – Ивана Јошанов-Врговић.

Више о програмском саставу активности одржаних у оквиру Форума запошљавања 2.0:
У првој половини догађаја одржане су две пословно-информативне трибине и два паралелна сета интерактивних практичних радионица.
“Делта за младе”, је трибина компаније Делта Холдинг из Београда, на којој су млади имали прилику да чују искуство директорке сектора за људске ресурсе ове компаније, Монике Пејчић. Трибина се бавила улогом младих људи у животном циклусу једне компаније, као и значајем који компанија придаје програмима за младе у Делта Холдингу. Неке од покренутих тема су се тицале питања успеха бизниса без људи који воле свој посао.
Трибина “Самозапошљавање кроз домаће и стране финансијске инструменте” коју су реализовали представници Регионалне развојне агенције Бачка, је пружила партиципантима јединствену прилику да сазнају на које све начине могу да покрену сопствени бизнис, као и да се информишу о различитим програмима за усавршавање које Регионална развојна агенција Бачка нуди младим људима и којима могу да се прикључе.
Професорица Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду и консултант у области менаџмента људских потенцијала, докторка Ивана Јошанов-Врговић, је одржала радионицу под називом “Све што нисте знали, а нисте имали кога да питате о одласку на интервју за посао”, у оквиру које су партиципанти имали прилику да сазнају на који начин да се припреме за интервју, и која су то “трик питања” на која треба да буду спремни.
Катарина Вуковић, представница компаније „Continental“ из Суботице, је била фасцилитатор радионице „Будућност у запошљивости“. Овом радионицом компанија „Continental“ већ традиционално полазнике усмерава на начине активног утицања на развој сопствене каријере и намењена је младима који су заинтересовани за каријерно саветовање и истраживање пословних могућности, али још увек нису сигурни за који посао да се одлуче.
Другом делу догађаја је претходило свечано отварање Форума, у оквиру кога се учесницима обратио координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.
У другој половини агенде одржан је панел са темом „Каријера у креативној индустрији”, на ком су панелисти говорили о термину “инфлуенсер” као легитимном занимању, као и о грађењу каријере путем онлине медија. Учесници овог панела су били Немања Арсић, Душан Србљак, Јелена Радовић, Алекса Мијић, Душан Вуковић и Александар Стојановић.

У холу Централне зграде Универзитета, Форум запошљавања 2.0 пратио је и Сајам организација на ком су учесници форума могли да се информишу о 13 омладинских организација, њиховом раду и програмима. Организације које су учествовале на Сајму су : Савез студената Универзитета у Новом Саду, Европски Омладински Центар Војводине, Послови за младе, Савез Студената Правног Факултета у Новом Саду, Невладина организација “Carpe Noctem”, JCI Нови Сад, Савез студената Медицинског факултета Нови Сад, Удружење грађана Нови Сад, EESTEC LC Нови Сад , Spirit of Youth – Novi Sad, YouthFEST Студент омбудсман УНС и УМНИ Нови Сад. Поред тога, представници компаније Делта Холдинг, као и Високе пословне школе су такође презентовали своје програме и активности заинтересованим студентима.
Омладинска Престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС2019 је, у оквиру Сајма, имала своју зону на којој су млади, поред сликања у photo booth-у, могли и да сазнају које све бесплатне програме и активности нуди ОПЕНС.
Реализација догађаја не би била могућа без волонтера Новосадског волонтерског сервиса који су били основа логистичке и протоколне реализације целог догађаја!

 

Leave a comment