Омладинскa престоницa Европе Нови Сад 2019 свечано је предала своју титулу наредној Омладинској престоници – француском граду Амиену.

ОПЕНС је у последње две године организовао програме и активности за младе, па је тако 2019. година рекордна по успесима и моментима који нису мерљиви само бројевима.

Када смо 2016. године проглашени Омладинском престоницом Европе, друга мисао ми је била – шта после 2020? Како ту велику шансу пред нама претворити у одржив систем и континуиране програме? Ниједног тренутка нисам сумњао да ћемо све оно што смо замислили и обећали и урадити. Оно што нас чека у наредној години јесте да се, све ово што смо урадили, преточи у оджив систем омладинских услова, креиран у партнерству организација, локалних и републичких власти. На бази искуства године за нама, трудићемо се да исти осећај пренесемо и на наредну, истакао је координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, истакао је да Церемнија затварања Омладинске престонице Европе не представља крај, већ нови почетак.

То што смо предали кључ не значи да ће новосадска врата бити затворена. Новосадска врата морају бити и биће широм отворена за све људе добре воље, за младе људе пуне енергије, за оне који желе да мењају ствари и који верују да ствари могу бити боље, објашњава Вучевић.

Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Кључеве омладинских престоница, који су до сада били у рукама Новог Сада, вучевић је свечано уручио градоначелници Амиена.

Предаја кључа градоначелници Амиена.

Омладинске престоница Европе Нови Сад је кроз годину дана реализовала 1440 активности кроз које је директно упознао 291.400 младих из целе Србије и преко милион из целог света.

Церемонија у СНП-у уприличена је програмом редитељке, Соње Петровић.

 

ОПЕНС

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment