Кроз три врсте уметности – музику, поезију и филм, у три културна простора будуће Европске престонице културе, Новом Саду, биће приведен крају програм „Супермоћни“ 3. децембра, на Међународни дан особа са инвалидитетом.

Петра Спасојевић – концерт класичне музике

Програм је у претходних десет дана, кроз више од 35 програма, промовисао отвореност, инклузију и једнаке шансе у креирању и конзумирању културних садржаја, кроз пројекције филмова, наступе хорова, маркет, радионице, монодраму, као и Диван који је покренуо питање приступачности садржаја и институција.
Културна станица Свилара представља младу пијанисткињу Петру Спасојевић. 
Последњег дана програма „Супермоћни“ 3. децембра у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) публика ће имати прилике да ужива у делима светских композитора као што су Бах, Хајдн, Шопен, Мериканто на наступу Петре Спасојевић. Девојчица за коју ни недостатак вида није био препрека да већ са 15 година буде врхунска пијанисткиња иза себе има највиша признања на многобројним пијанистичким домаћим и међународним такмичењима, међу којима су и две титуле Лауреата на „Фестивалу пијанизма” у Сремској Митровици и „Фестивалу Исидор Бајић“ у Новом Саду. Петра која је свој први солистички концерт одржала са само 12 година, својим делом жели да покаже свету како се границе и предрасуде руше када се ради оно што се воли. Концерт почиње у 20 часова.
Поетско вече у културној станици Еђшег
Иако пишу са различитих животних позиција и врло различитим стиловима, њихову поезију повезује отвореност за дијалог са заједницом и пропитивање могућности појединца да мења свет око себе. Песнике и песникиње који живе и стварају у Новом Саду, повезаће програм „Супермоћни“ у оквиру Поетске вечери у културној станици Еђшег 3. децембра са почетком у 20 часова. Аутори који учествују су: Марија Обровачки, Синиша Туцић, Бојан Кривокапић, Соња Јанков, Витомирка Требовац, а програм ће водити глумица Олга Симић. Програм ће бити превођен на знаковни језик.
Пројекција филма „Горан“ у Кутку за културу
Програм „Супермоћни“ у Кутку за културу биће завршен пројекцијом кратког документарног филма „Горан“ 3. децембра у 19 сати, након чега ће бити организован и разговор са главним јунаком филма – Новосађанином Гораном Гостојићем. Филм нам пружа поглед из близине на животне радости, страхове, усамљеност, дружељубивост, наду, понос онако како их Горан осећа.
Програм „Супермоћни“ део је програмског лука „Друга Европа“ који до 15. децембра представља другачију, мањинску, скривену, али храбру и изазивачку културну и уметничку сцену Новог Сада, иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Leave a comment