Током 2019. године ОПЕНС је постао синоним за отворена врата кроз која су трансфер енергије, знања, искуства, информација, ојачали капацитете младих људи. Захваљујући титули која нам је отворила врата, велики број омладинских организација је реализовао значајан број пројеката, уз подршку волонтера и на првом месту Новосађана свих година, без чије добре енергије ни један догађај не би имао смисла.

OPENS Free day

Децембар је месец у ком имамо потребу да кажемо – Хвала.
Овог пута то хвала долази уз помоћ преко 60 партнера, упаковано и са машном званом Free day. Стога последње ОПЕНС дане ове године организујемо баш на Међународни дан људских права.
Добре ствари нисмо мењали, стога је и даље основна идеја “ОПЕНС Free day-а” да нам је једно од гарантовних људских права и оно које каже да имамо право да квалитетно проводимо своје слободно време. Ипак, многи, квалитетни програми, младима често нису доступни, углавном због материјалних разлога.
ОПЕНС је, стога, већ сада креирао онлине платформу  у којој се налази преглед компанија и институција које су нам партнери на овом догађају, као и списак активности и програма које ти партнери нуде. Свака млада особа у Новом Саду има само једном право на бесплатну активност, односно један ваучер који би важио за две особе. Ваучери се, уз увид у личну карту, подижу у просторијама ОПЕНСа (Лазе Телечког 2).
Ове године ипак обарамо рекорде бројевима: 1 175 ваучера за приближно 1 364 корисника (неки ваучери нам важе за 2, неки за 4 особе). 66 партнера у реализацији, од којих неки заиста надмашују и наша очекивања попут трамполина парка „Амплитуда“ која је дала цео дан за коришћење у 9 термина, Галерија Матице српске обезбедила је 60 ваучера, са посетом на 3 изложбе, а Есцапе роом „4 собе“ тај дан ће примити 30 младих у своје просторије, док је Едукативни центар понудио 50 ваучера за едукацију на одређену тему.
Резервација ваучера је преко онлине платформе од 1. до 5 децембра, а преузимање ће бити од 7. до 9. септембра у просторијама ОПЕНС-а (Лазе Телечког 2).
Међународни дан људских права обележава се 10. децембра сваке године. Овај датум је изабран јер је тада усвојена и потписана Универзална декларација о људским правима. Сама идеја оваквог обележавања Међународног дана људских права потекла је од права на слободно време – право на време за лични раст, право на стварање, рекреацију и право на забаву.
Идеја ОПЕНС дана јесте да што већем броју младих људи приближимо све могућности које се нуде граду који је Европска омладинска престоница и младима који у њему живе.

Leave a comment