Када завршите приправнички стаж чека вас поново теоријско учење, и као шлаг на торти – заокружено практично и теоријско знање правника у виду положеног правосудног испита. У зависности где сте стажирали биће вам лакше или теже да савладате одређену област. Ево зашто…

Направи план рада и крени одлучно у припрему правосудног испита! / Фото: Pixabay

Ко је био судски приправник биће му тешко да савлада трговинско право, док ће му кривично и грађанско право бити веома лако. С друге стране, ко је био приправник у привреди лакше ће положити компанијско право, али ће морати да се потруди око практичног дела испита из кривичне и грађанске материје. Имајте на ума за утеху, кад се хоће – све се може.

После стажа, саветујем да планирате 6 месеци да одвојите за припрему ове врсте испита, од првог читања материје до понављања у себи и прелиставања градива. Успут, морате прибавити што више разлитичих врста пресуда, решења, оптужница и сличних аката из кривичне и грађанске материје.

Истовремено идите да слушате испит других кандидата, јер ће вам користити да упознате професоре, сазнате питања која су најчешћа и прикупите информације које су вам корисне. Самим тим што одлазите да пратите испитивања више сте у материји  у току сопствене припреме што вас може додатно мотивисати. Саветујем да будете систематични при учењу и да организовано прикупљате испитни материјал, питања, примере аката и да обимно градиво које вас чека ограничите на сопствене рокове.

правосудни испит

Прочитајте све први пут и одвојите битно од небитног. Други пут се фокусирајте се на испитна питања и сужавајте обим градива. Оно што је битно трудите се да истински разумете како бисте то адекватно меморисали. Одредите да ли вам треба три, четири или пет прелазака и схватите да се обимна материја не може понављати на глас како је то неко практиковао у студентским данима. Изгубићете нит учења и нећете стићи да поновите све наглас, при том можете остати без гласа.

Истичем као битно – јасан интерни план, реално дефинисани сопствени рокови, прикупљена испитна маатерија и информације из свих извора. Саветујем да одлучите шта желите а затим да истрајно и вредно кренете у реализацију своје одлуке –  резултати неће изостати и правосудни испит биће са лакоћом и задовољством положен. Срећно!

 

Сузана Марјановић

Фото: Марија Ердељи

Leave a comment