На 14. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 5. до 7. новембра 2019. у Јеревану, Јерменија, Тома Гаврић, студент 4. године основних академских студија Електротехничког факултета у Београду, модул Електроника, освојио је златну медаљу. 

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу, а које се сваке године одржава у јесен у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила такмичаре из држава: Аргентина, Јерменија, Белорусија, Бразил, Чиле, Колумбија, Египат, Грузија, Немачка, Иран, Јордан, Филипини, Пољска, Русија, Саудијска Арабија, Србија, Уједињени Арапски Емирати, Украјина, Уругвај, САД и Вијетнам. Најбољи са националних такмичења, њих 34, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану. Друго место освојио је Mohamed Abdelnabi Ali Mahmud Zaher из Египта, а треће место освојила је Gloria Sepanta из Уругваја.

Наставак добрих резултата српских студената

Право учешћа на олимпијади имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Томино 1. место је друга златна медаља за Србију на овом такмичењу. Тома је наставио низ сјајних резултата наших студента који су почели 2017. године бронзаном медаљом коју је освојила Катарина Радиновић Капраловић, док је 2018. године Милош Грубор освојио златну медаљу, обоје у тренутку такмичења такође студенти 4. године на модулу Електроника.

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и mixed-signal интегрисаних кола, полупроводничке компоненте, математички и алгоритамски проблеми који се јављају у програмима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Извор: Електротехнички факултет

 

Leave a comment