„Публици је очигледно недостајао Cinema Now. Нова локација и нови формат одлично функционишу“ то су утисци директора удружења Cinema Now, Милоша Игњатовића, након недавно одржаног фестивала „Cinema Now“ у културној станици Свилара.

Директор удружења Cinema Now Милош Игњатовић

Некадашња фабрика свиле, која је обновљена и претворена у културну станицу Свилара, током два дана понудила је Новосађанима квалитетна филмска остварења и добар музички програм у оквиру новог формата филмског фестивала – „Cinema Now“.
„Културна станица Свилара је феноменалан простор. Допао ми се на први поглед. Одличан пример ревитализације индустријског наслеђа. Ми смо две године организовали фестивал у Кинеској четврти и када размишљам о Кинеској у будућности ја видим Свилару само много већу. Допала ми се идеја да правимо велики догађај на Подбари где се, колико је мени познато никада није десио неки већи културни догађај“, прича Игњатовић о одабиру простора и додаје да су инфраструктурни пројекти предуслов за сваки озбиљнији рад на пољу културе.
„Највише ми се допада идеја о културним станицама и децентрализацији културе. Мислим да је потребно још више укључити све актере на локалној културној сцени и на тај начин подићи квалитет програма који ће бити понуђени публици“, коментарише Игњатовић. Ново издање филмског фестивала је резултат повезивања ванинституционалне сцене и једне од најстаријих установа културе – Српског народног позоришта, у чијем простору су такође биле пројекције филмова, а спона је управо пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Поновно покретање филмског фестивала, али у другачијем формату логичан је след догађаја у духу припреме Новог Сада за 2021. годину.
„Ја верујем да су Cinema Now и „Нови Сад 2021“ природни партнери. Логичан корак би био „Cinema Now“ у 2020. години, али верујем да има још много простора за проширење сарадње. С једне стране Cinema Now има добар и искусан тим који може да изнесе велике пројекте и то може бити значајно за Европску престоницу културе у наредном периоду. Са друге стране Европска престоница културе може да отвори разне опције финансирања за Cinema City у будућности и учини наше пројекте много видљивијим у европском контексту у наредним годинама“, каже Игњатовић. Припреме Новог Сада за годину титуле оцењује као позитивне и амбициозне, јер је култура постала тема о којој се много више разговара. Једним делом одрживост „Cinema Now“ види управо у сарадњи у оквиру пројекта „Нови Сад 2021“.
„Након десет година постојања, некада други највећи фестивал у Новом Саду, искључиво због незаинтересованости државе је угашен. Мислим да то није смело да се деси. Радује ме да смо отпочели разговоре са Фондацијом о могућности поновног покретања фестивала. Град попут Новог Сада заслужује озбиљан филмски фестивал“, рекао је Игњатовић.

Leave a comment