Објавио је конкурс за представе на 26. ФЕП-у, који ће бити одржан наредне године од 20. до 23. августа у Бачкој Паланци. Конкурс је намењен професионалним позоришним трупама, које изводе представе за децу и младе. Онлине пријаве су могуће до 15. децембра, а одабране представе такмичиће се за награду Добро дрво у три категорије – награда стручног жирија, награда дечијег жирија и награда публике.

Фестивал еколошког позоришта за децу и младе

ФЕП позива сва професионална позоришта која изводе представе које се баве темом заштите животне средине, екологије и екологије духа. Селекторка Фестивала драматуршкиња Тијана Грумић одабраће до 15. јануара 2020. године најбоље представе које ће ући у такмичарски програм 26. ФЕП-а. Поводом објављивања конкурса, селекторка је подсетила да је Фестивал еколошког позоришта за децу напунио целих 25 година: Порастао је, постао озбиљан и све ове године успео да задржи искреност, маштовитост и ентузијазам који су га направили, али и одржали живим. На трагу тога, очекујем од позоришних стваралаца, трупа и позоришта да у представама које пријављују за 26. ФЕП покажу искреност, маштовитост и ентузијазам. То би требало да је покретачка снага сваког стваралаштва, а посебно оног за децу и младе.
Након обележавања 25-годишњег јубилеја, директорка Фестивала Соња Петровић изјавила је да верује да ће ФЕП и у другој четвртини свог стваралаштва, по питању програма, померати границе, како на локалу, тако и у земљи: Своје поље деловања проширили смо и на међународни ниво, па тако уз помоћ АССИТЕЈ-а Србија и других организација за децу у региону заједничким снагама стварамо боље услове за развој и афирмацију позоришта за децу, његове публике и стваралаца. Како се наш глас ове године чуо и на светском конгресу у Норвешкој верујем да смо још видљивији и интересантнији страним продукцијама.
Значај Фестивала еколошког позоришта за децу и младе препознат је и у часопису АССИТЕЈ-а (Међународне асоцијације позоришта за децу и младе), који излази једном годишње, а у ком је ове године међу 12 текстова из целог света одабран и текст директорке ФЕП-а Соње Петровић, написан поводом јубилеја овог Фестивала. Текст у целости можете прочитати ОВДЕ.
У граду без позоришта, ФЕП је једина организација која већ 25 година приближава позориште и културу младим Бачкопаланчанима, подстиче креативност, љубав према уметности и стваралаштву. У свој рад укључује велики број младих и деце из Бачке Паланке, околних места, али и региона.

Више информација о Фестивалу можете пронаћи на  фејсбук страници.

 

Leave a comment