Степенице Тржног центра Променада су на неколико минута заустављене данас да би мушки хор Српског народног позоришта извео марш војника из опере Фауст чија нас премијера очекује 2. новембра, на сцени “Јован Ђорђевић”.

“Како је Фауст изашао у град”

Преко двадесет чланова мушког хора, уз диригента хора Весну Кесић Крсмановић, појавило се из свих крајева тржног центра, нашло на покретним степеницама и дочарало део опера Фауст и дух 19. Века и периода у ком је настала ово дело Шарла Гуноа. Ово је била само једна од локација на којој се исти перформанс десио овог понедељка.
Идеја је била да се на тај начин покаже колико успешно може да буде спајање несвакидашњих простора са програмима, чинећи тако културу доступном свима.
“Желимо да подстакнемо Новосађане, али и све друге који могу да дођу и виде заиста спектакл и оперски престиж. Овако нешто Позориште није раније радило и на свим локацијама, на којима смо данас били, на затвореним и отвореним просторима, успели смо да изненадимо пролазнике. Сигуран сам да је то нека наша будућа публика после овога. Оперска публика је у кризи у целом свету, не само код нас. Ово су прилике којима прилазимо публици, надамо се да ћемо их заинтересовати и довести и у позориште”, објашњава директор опере Српског народног позоришта, Александар Станков.
На овај начин, Српско народно позориште жели да најави нову еру опере. Фауст је прва оперска премијера у 159. сезони најстаријег позоришта у Срба и већ сада нас води у доба деветнаестовековног театра Париза. У суботу, 2. новембра новосадска публика ће након 24 године имати прилике да поново склапа пакт са „Фаустом“. Опером ће дириговати гост из Италије Андреа Солинас, настављена је сарадња и са младим и талентованим редитељем, Александром Николићем, гостом из Београда. Кореографију ће урадити Александар Илић. Иначе, „Фауст“ је први пут изведен у Паризу, 1859. године, пре 160 година. У Српском народном позоришту „Фауст“ први пут је извођен 1921. године, а потом су биле још три продукције: 1953. (режија Цирил Дебевц), 1971. (режија Серж Вафијадис), и 1995. године (режија Серж Вафијадис).
Карте за премијерно извођење “Фауста” могуће је купити на билетарници Српског народног позоришта.

Leave a comment