Грк Зорба, Дон Кихот, Клеопатра – сцене из светски популарних балетских представа у Нови Сад доноси Балет Каирске опере.
Ансамбл ће наступити 21. октобра у 19 часова, у Српском народном позоришту, на сцени Јован Ђорђевић.

Foto: lovingloving.com
Даме, ово је вече за вас! Уживајте у балету!

Улаз је слободан уз улазнице које се могу преузети на Билетарници СНП-а.
Осим делова из познатих балетских представа, балетски играчи Каирске опере извешће и традиционалне египатске плесове.
Балетско вече Каирске опере део је програмског лука „Друга Европа“, а повод за наступ је 64. Београдски сајам књига на ком је Египат почасни гост.
Организатори су Српско народно позориште у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, уз подршку пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као и Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за културу.
Информације о догађају можете пронаћи и овде.
Балет Каирске оперске куће је основан 1966. као саставни део Балетског института при Академији уметности. Прва продукција Балета била је Бахчисарајска чесма у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој. Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су: Жизела, Крцко Орашчић, Пакита, Лабудово језеро и Дон Кихот, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су: Озирис, Хасан и Наима, Египатска ноћ и Нил. Од 1973. Балет је имао велики број гостовања у иностранству, па тако и у Југославији. Балетски ансамбл Каирске опере је постао саставни део Националног културног центра 1991. а тадашњи директор центра др Абдел Монеим Камел репертоару ансамбла додао је своје поставке балета Ромео и Јулија, Лабудово језеро, Крцко Орашчић, Пепељуга, Гусар, Кармина Бурана и Болеро. Балет данас редовно гостује у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.
Програмски лук „Друга Европа“ у наредна два месеца, до 15. децембра, представиће другачију, скривену, изазивачку, мањинску културу, кроз различите врсте програма попут – Позоришног фестивала језичких мањина света „Синергија“, мањинских медија, програма који стварају особе са инвалидитетом „Супермоћни“, наступа неафирмисаних бендова из Европских престоница културе, медијске уметности из женске перспективе, филмске уметности „Cinema now“ и других.

Leave a comment