17. Међународни фестивал краткометражног филма Филмски Фронт одржаће се од 24. до 27. октобра у биоскопској сали Културног центра Новог Сада. Током четири дана биће приказано преко сто краткометражних филмова у главном и пратећем програму фестивала.

Посети Филмски фронт у октобру!

Селектор Филип Марковиновић одабрао је 70 филмова у две главне такмичарске селекције – „Србија/регион“ и „Међународној“ селекцији, од укупно 1000 пристиглих филмова на конкурс. У Србија/регион селекцији највише филмова пристигло је из Србије и Хрватске, док у Међународној селекцији имамо филмове из Сједињених Америчких Држава, Индије, Нигерије итд. Неколико филмова ће управо на овом фестивалу имати своју светску или регионалну премијеру, док су нека остварења дошла у Нови Сад након свог приказивања на Клермонт Феранду, на фестивалу у Берлину, Кану. Одлуку о победнику Србија/регион селекције донеће трочлани жири у саставу редитељке Иване Тодоровић, монтажерке Александре Миловановић и драматуршкиње Катарине Тодоровић, а специјално признање доделиће млади који похађају Фронтову радионицу филмске критике. Победника Међународне селекције бира новосадска публика.
Током четири дана фестивала, поред такмичарских селекција, одржаваће се и специјални програми и пројекције који дају додатни фокус на одређене трендове, друштвена кретања, као и Фронтове филмске радионице на којима се едукују нове наде филмске продукције. Ове године у оквиру програма „Нови Сад представља“, првог фестивалског дана, гледаћемо филмове аутора из Новог Сада. ДокуФронт доноси краткометражне документарне филмове, док ће нам „Киноплов“ представити филмове из архиве Кино Клуба Нови Сад и на тренутак нас вратити у прошлост. Поред тога, на програму „Фронтић“ биће приказани анимирани филмови за најмлађе, а на ХорорФронту краткометражни хорор филмови. Све ово пратиће и журке отварања и затварања фестивала у клубу ПУБерај. Улаз на фестивал, као и учешће на радионицама је бесплатно.
Више информација на filmfront.rs.

 

Leave a comment