Три Омладинске престонице Европе (Нови Сад, Амиен и Клаипеда) поделиле су сто у Бриселу, а за њим и искуства на панелу под називом Подстицање идентитета ЕУ међу младим људима.

Како приближити Европу младима у њиховим градовима, како у том смислу укључити и испитати улогу локалних и регионалних власти, нека су од питања са којима се сучавамо без обзира на град, државу или искуство.

Важно је да чујемо мишљења свих младих људи из Европе и овај панел је био начи да то и урадимо. Широм целе Европе имамо различите омладинске престонице и данас смо имали прилику да чујемо три различита гласа из Европе, каже испред Европског омладинског форума младих, Фредерик Пикавет.

Повезна нит на панелу управо је Нови Сад. Литвански град Клаипеда добио је титулу омладинске престонице Евопе за 2021. баш у новосадском Позоришту младих, док ће следеће године ОПЕНС кључ отпутовати у Амиен.

Визија Клаипеде је да буде отворенија ка младима и да, кроз дружење са њима, ускладе заједничке циљеве.

У 2021. када је Клаипеда Омладинска престоница Европе, трудићемо се да укључимо не само младе из организација него и ван њих. Трудићемо се да сарађујемо и радимо на пројектима заједно, и такође да приближимо политику младима, каже испред Омладинске престонице Европе Клаипеда, Грета Таутавициуте.

Омладинска престоница Европе Нови Сад тежи да из свих програмских активности начини одрживу омладинску политику.

Овај панел је битан за младе да би разумели како могу активније да се укључе у друштвени живот и како политике које се дешавају на интернационалном нивоу могу да утичу на ствари који се дешавају на локалу. Битно је да заједно искористимо стратегије Европске уније или Уједињених нација и да их применимо на локалном нивоу, објашњава координатор ОПЕНСа Вукашин Гроздановић.

Догађај је био у виду интерактивног простора који је служио за разматрање заједничких изазова са којим се регије и градови суочавају када причају са младима о Европи. Ови разговори су посебно важни када се ради о будућности ЕУ и улози младих у изградњи европског пројекта.

Извор: ОПЕНС

Leave a comment