У понедељак, 7. октобра, одржана је конференција за медије поводом четвртог Октоберфеста који ће се одржати 18. и 19. окотобра у Мастер хали Новосадског сајма.

Oktoberfest novi sad

На конференцији су говорили:

  • Роберт Чобан, председник Color Press групе
  • Борис Надлукач, Извршни директор за сајамску делатност
  • Дорис Даниловић, заменица директора Немачко-српске привредне коморе
  • Тихана Путин, ПР Туристичке организације Новог Сада
  • Славко Матић, фронтмен бенда “Збогом Брус Ли”
  • Алаксандар Бишевац, директор новосадске крафт пиваре “Збир”

Председник Color Press групе, Роберт Чобан, истакао је да иако је у питању тек четврти Октоберфест, традиција испијања пива је присутна у Војводини свакако много дуже. Музички програм окупља извођаче из целог региона и заслужан је за комплетан угођај на овој манифестацији. Чобан је такође нагласио и колико је овај фестивал значајан за град Нови Сад.

Oktoberfest

Октоберфест је већ прошле године ушао међу 10 најпосећенијих Октоберфестова у свету. Као што знате, Октобарфест се не организује само у Минхену, већ и у многим земљама света и градовима, од Бразила, Мексика, Кине, где су Немци или били присутни или су то биле њихове територије или и даље постоји немачка традиција да се Октобарфест дешава. – казао је он.

Извршни директор за сајамску делатност, Борис Надлукач, захвалио се организаторима и иницијаторима овог феста и нагласио да је кључно што фестивал привлачи велики број посетилаца, не само из земље, већ и из региона.

Oktoberfest

Заменица директора Немачко-српске привредне коморе, Дорис Даниловић, изразила је част и задовољство на учешћу у овако светски познатом фестивалу.

Изузетна ми је част и задовољство што смо учесници и подршка овом фестивалу. Минхенски Октоберфест је одавно проширио своје границе, а свакако Нови Сад јесте једна од дестинација, која није само за нашу земљу него и за регион битна, за све љубитеље овакве врсте фестивала, за љубитиље баварске традиције и културе. – рекла је Даниловић.

Испред Туристичке организације града Новог Сада, обратила се Тихана Путин и такође нагласила важност оваквог догађаја, који привлачи не само домаћу публику, већ и публику из региона.

Oktoberfest novi sad

Значајно за нас јесте да у нашем календару има око 200 манифестација, које имају туристички потенцијал, током читаве године. Раније је Нови Сад био популаран од априла до октобра, а сада имамо практично ново дешавање у октобру месецу, као и низ других манифестација које се одржавају до краја године.

Она је, такође, истакла да је поред домаћих туриста највећи број туриста из Кине, Немачке, Руске федерације, Пољске, Велике Британије и из региона.

Oktoberfest

Фронтмен бенда “Збогом Брус Ли”, Славко Матић, рекао je да Октобарфест увек пролази без инцидената, јер се на њему бране праве вредности:

Ја, као рокер, могу да кажем, да један од разлога због чега на Октоберфесту до сада није било и неће ни бити инцидената, то је зато што на Октоберфесту нема народњака.

Испред новосадске крафт пиваре 3Bir (Збир), обратио се Алаксандар Бишевац, који је нагласио важност производње пива и то колико је занатско пиво један нови и квалитетан тренд у земљи и региону.

Октоберфест нови сад

Октобарфест ће бити одржан 18. и 19. октобра, на њему ће наступити чувена музичка имена из земље и региона, а програм, као и списак пивара учесница, можете погледати на сајту: Оktoberfest2019.org

 

Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment