Отварање 13. издања “Serbia Fashion Week-a” протекло је у знаку интернационализације ове манифестације која је најзначајнији модни догађај у југоисточној Европи. Своје колекције најпре су приказали Ненад Бркић, Тијанa Меденицa и Немањa Јовановић.

Српски дизајнер Ненад Бркић први пут се представио публици „Serbia Fashion Week-a” колекцијом која носи назив „Кроз векове”, а инспирисана је српском, али и турском историјом и културом. Манекенке су прошетале у елегантним хаљинама, али и оделима углавном у бордо, црвеној, црној и златној боји са занимљивим детаљима.

„Колекција је инспирисана вековима српске и турске историје, али са мало провокативнијим детаљима из кабареа, на неки начин конзервативно, али опет може бити провокативно на један умерен и леп начин. Материјали су углавном сатен, чипка, тил и кепер”, истиче новосадски дизајнер који је након првог представљања на националној Недељи моде веома задовољан организацијом овог догађаја, као и реакцијама публике.

У знаку елеганције и женствености протекла је и ревија црногорске дизајнерке Тијане Меденице која је представила своју колекцију „Гламурама”, инспирисана самосвесним женама које имају потребу да буду оригиналне:

„Као што сам назив колекције каже, намењена је гламурозној и самосвесној жени која жели да истакне себе, да буде другачија. Обилује гламурозним детаљима, рађена је од најфинијих материјала као што су свила, чипка, брокат. Присутно је много перлица, перја, ручног рада… Свака жена која се пронађе у креацијама из ове колекције, може да их понесе у било којој свечаној прилици.”

Млади дизајнер Немања Јовановић представио се колекцијом „Elegance” у којој су доминантне црна и бела боја, као и гламурозне, нешто смелије венчанице какве немамо прилику да виђамо често. Ово је Немањино прво појављивање, а каже да је желео да поручи:

„Желео сам да покажем како млади људи у 21. веку могу себи да дају слободу да се рецимо, на свом венчању, појаве у некој смелој креацији попут оних какве сте вечерас видели овде.”

Различити дезени и богат колорит и у другом блоку

Други блок протекао је у знаку креација богатих колоритом и дезенима. Ревије у овом блоку имали су Сага Грек Фурс и Алико Fashion из Србије као и Антонела Грегоровић из Хрватске.

Колекцију бренда Сага Грек чине крзнене јакне и бунде. Овом бренду који је на српском тржишту присутан већ 4 године ово је прво излагање на недељи моде. На писти смо могли да видимо и мушке и женске моделе у различитим комбинацијама, јакне са постављеним крзном које имају два лица, бомбер јакне за женску популацију, мушке дугачке бунде…

Други креатор на сцени била Антоанела Грековић, гошћа из Хрватске, која је инспирацију за своју колекцију пронашла у љубави. Овом колекцијом она обележава деценију дизајнерске каријере, а креације су у свим нијансама црвене боје које су, према креаторкиним речима, намењене свечаним догађајима, слављима. Представља љубав према стварању, према моди, послу.

“Веома сам задовољна ревијом, организација је одлична, срећна сам што сам овде. Тема колекције је црвена и посвећена је прослави десетогодишње професионалне каријере коју славим ове године и представља оду љубави према послу, моди, стварању… Хаљине су од свиле, тафта, и свака је израђена од другачије тканине”, рекла је Антоанела.

На последњој ревији у овом блоку представио се Алико Fashion из Ниша. Колекцијом доминира боја неба, у складу са називом колекције “Небо није граница”. Углавном су то били сиви тонови, љубичасти, све нијансе плаве боје, па чак и црна. Представиле су нам различите хаљине али и сакое и панталоне.

Хелена Scrittore за крај првог дана

Дизајнерка Хелена Scrittore затворила је први дан тринаестог издања “Serbia Fashion Week-a” својом првом ревијом на овој модној манифестацији.

Колекција односно ,,Буди незамењива” инспирисана је модерном и снажном женом која својим визуелним идентитетом оставља утисак где год да се појави. Боје су се кроз процес стварања саме наметнуле, одлучила сам да се више бавим детаљима, ту су такође и сребрни и златни детаљи на црним и сивим материјалима од вуне и свиле, док сам за неке хаљине користила и вискозу”, објашњава креаторка која тренутно припрема мини-зимску колекцију и колекцију свечаних хаљина које ће представити на неком од наредних издања новосадске недеље моде.

 

Извор: Serbia Fashion Week

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment