Почињу студентски дани што значи да те менза и разноврсни оброци у њој чекају широм отворених врата. Шта је све потребно за студентску картицу за мензу – сазнај у наставку текста.

menza3
Да би користио мензу, потребна ти је картица.

У једном од наших текстова си могао више сазнати о храни и атмосфери у мензи док ћемо ти овде укратко објаснити процедуру добијања студентске картице, која ти је неопходна за мензу и дом.

Студенти који не желе користити услуге смештаја у студентским домовима такође могу користити студентску картицу ради куповине оброка у мензи, било да си на буџету или самофинансирајући студент, само што је разлика у ценама. Право на студентску картицу имају студенти чије се школовање финансира из буџета Републике Србије, самофинансирајући студенти и студенти са приватних факултета.

Издавање студентске картице

Наоружај се стрпљењем и крени! За издавање студентске картице је потребно преузети, попунити и оверити на факултету Захтев за издавање картице који касније прилажеш уз увид личне карте и индекса. Након тога следи веома брзо и кратко сликање на благајни исхране. Мали савет: када се будеш фотографисао, знај да нема припреме, него те фотографише чим седнеш, тако да потруди се да се у брзом року лепо наместиш.

Цене

Након фотографисања потребно је уплатити израду картице, као и жетон за есцајг. Картица кошта 2.200,00 динара и жетон 1.000,00 динара. Жетон важи током целог студирања, и он је неповратан, а уколико га изгубиш – без бриге, констатно неко продаје у групама студентских домова за 500 динара. У року од два дана можеш преузети картицу и започети њено коришћење.

menza
На картицу можеш да уплатиш сва три оброка. Фото: Марија Ердељи

Оброци у мензи

Уколико си студент који је на буџету и ниси из Новог Сада, а таквих у мензи највише има, имаш право на сва три оброка, а максимално два пута дневно се може искористити картица за исти оброк. Некоришћени оброци се преносе у наредни месец тако да не мораш журити да потрошиш оброке уколико ти је остало. Када уплаћујеш оброке у благајни исхране, најмање десет доручкова, ручкова или вечера можеш уплатити, а тек на крају месеца, после 20. можеш уплатити мање, на пример три ручка и пет вечера.

Рок трајања студентске картице

Све студентске картице имају рок трајања две године, а након тог рока мора бити замењена новом како би била у функцији, али до тога још имаш времена. За сада срећно са овим и пријатно ти било!

 

Кристина Ивковић Ивандекић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment