Пројекат Code for а Cause 3 који је реализовала ИТ компанија Vega IT Sourcing успешно је завршен 48-сатним хакатоном у недељу, 6. октобра. Стручњаци из ове области волонтерски су радили на реализацији 11 идеја чији је циљ побољшање живота у заједници. 

Сваки тим имао је своју боју.

Као трећи део пројекта Code for а Cause 3, односно Програмери за Новосађане, протеклог викенда одржан је хакатон на ком су ИТ компаније и стручњаци заједно радили на реализацији 11 идеја које су грађани претходно изгласали као најпотребније у нашем окружењу:

 • Веб-апликација Не ради се, човече – Удружење Превент
 • Веб-сајт за Ново културно насеље – Удружење Ново културно насеље
 • Надоградња веб-сајта за информисање и помоћ особама са ХИВ-ом – Омладина Јазас
 • Унапређење мапе заједничког и солидарног Новог Сада – Центар за регенеративну одрживост Новог Сада
 • Веб-сајт за Удружење Патрија
 • Веб-сајт за Градску библиотеку Новог Сада
 • Мобилна апликација за Омладинске новине
 • Заједнички календар културних дешавања у Новом Саду (Нови Сад 2021)
 • Онлајн волонтерска књижица (Нови Сад 2021)
 • Календар за почетнике (намењен особама са ХИВ-ом) – Црвена линија
 • Премести се – Иницијатива Дигитална Србија

Тимови су на завршном догађају представили резултате до којих су дошли и обећали наставак рада на оним пројектима који нису у потпуности завршени у претходних 48 сати.

 – Иако је у почетку наш задатак изгледао просто, испоставило се да ипак није тако. Правећи онлајн волонтерску књижицу сусрели смо се са старом апликацијом, и старим језиком – међутим, успели смо то да решимо и да највећи део посла завршимо током хакатона. Томе је умногоме допринела атмосфера која је била сјајна јер су се на једном месту окупили људи који воле оно што раде и желе да мењају ствари набоље – каже Маја Швељо, која је радила на пројекту Онлајн волонтерска књижица.

Code for Cause
Маја Швељо

Са њом је сагласан и Милош Зечевић који је заједно са остатком тима направио календар културних дешавања и програм за координацију коришћења простора културних центара:

– Презадовољан сам како је све протицало, али и зато што смо успели да завршимо посао. Уживали смо док смо радили, па ми није било напорно. Комуникација међу члановима тима је била одлична и дефинитивно са овог хакатона носим једно лепо искуство – каже Милош.

Code for Cause
Милош са једним делом тима.

Стручна подршка из редова запослених у Веги није изостала, а ни ту се утисци не разликују много:

– Први пут ово радим и не само да је добро и забавно, већ је изузетно лепо што сви заједно радимо за заједницу, за народ. Толики број људи је био спреман да одвоји своје слободно време и да уложи труд у то да помогне другом, па ни атмосфера није могла да буде лоша –  заиста је све време било одлично бити део овог пројекта – каже Алекса Плесковић, ИТ администратор у Веги.

Code for Cause
Алекса Плесковић

Портал Омладинске новине је захваљујући овом хакатону и вама, драги читаоци, који сте за ту идеју гласали, добио своју мобилну апликацију. На њој су радили млади програмери Вукашин Јанковић, Филип Костић, Стефан Фејеш, Вељко Торњански и Александар Окиљевић, заједно са дизајнерком Вањом Живановић.

 

Code for Cause
Вукашин, Филип, Вељко, Стефан и уредница портала представљају апликацију.

Овај пројекат компанија Vega IT Sourcing успешно реализује трећу годину заредом. Он се састоји из више фаза – након пријаве идеја, грађани на Фејсбук страници компаније гласају, потом се организује 48-сатни хакатон на ком волонтирају компаније и појединци из ИТ области. Ове године било је највише пријава у свим фазама пројекта.

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment