Када се спомене Рио де Жанеиро, прва асоцијација је свакако величанствени карневал, али о чему се ту тачно ради и због чега је овај град толико егзотичан?

karneval rio brazil

Најпре ћемо помислити на егзотичне самба плесачице и њихове шаренолике костиме, затим на огромну количину људи који су дошли да доживе овај спектакл, познат и као највећа журка на планети. Свакако је интересантно споменути да карневал какав данас познајемо није био такав и наравно, мењао се кроз своју историју. Постојао је још у античко доба, када је локално становништво одавало почаст својим боговима и славило долазак пролећа. Међутим, карневал мења своју сврху са доласком Португалаца и постаје славље у част Великог поста.

karneval

Некада је на челу карневала био сам краљ са својим поданицима, касније је он био израз незадовољства радничке класе, да би са доласком афричких робова, он попримио облик какав има данас. Његова главна одлика, самба, постала је заштитни знак самог карневала и управо она руши све класне баријере.

karneval

Данас је карневал интернационалног карактера и он представља заправо такмичење између самба плесних школа. Траје 5 дана и увек почиње у петак, 40 дана пред Ускрс. Школе се припремају и по годину дана за сами наступ, а израда костима и сценографије може да достигне цифру и од по неколико милиона долара!

Место где се такмичење одвија је Самбадром, односно специјално саграђени стадион управо за ову прилику. Поједине самба школе броје и по неколико хиљада чланова, а свака школа сама бира тему за наступ, коју ће представити публици, а у трајању од по 80 минута.

Како изгледа посета Самбадрому:

Улазнице за самбадром коштају и до око 1000 долара, а уколико ипак и не успете да набавите једну за себе, нећете пропустити живахну атмосферу на улицама Рија. Преко 300 уличних бендова и многобројни како домаћи, тако и страни посетиоци уживају у лудој атмосфери, прерушени у костиме – правила ни ограничења нема, циљ је само добар провод!

самба

Поред карневала, чувен је и Магични бал који се одржава у хотелу „Copacabana Palace“. За бал је обавезна елегантна тоалета или одело, а најчешћи гости су светски познате личности. Хотел постаје магична дворана, а бљештави костими и целокупна атмосфера одишу екстраваганцијом.

https://youtu.be/9rKPFzD8mpY

Тања Савовић

Фотографије: www.pixabay.com

 

Leave a comment