Остало је још 7 дана до затварања конкурса за пријаву филмова на овогодишњи 17. Међународни фестивал краткометражног филма “Филмски фронт”!

Филмски фронт 2019

Продужени рок за слање филмова је 30. септембар а услови су:

  • Максимална дужина филма 30 минута
  • Филм мора бити продуциран током током ове или прошле године
  • Фестивал прима експерименталне, игране, анимиране и документарне филмове

Као на сваком досадашњем издању Фестивала, према речима селектора, редитеља Филипа Марковиновића, ове године померају се још мало границе.

„Ове године тражили смо филмове који провоцирају, доносе новине и експериментишу. Тренутно је још увек конкурс у току, процес селекције траје тако да је још рано да донесем закључак да ли смо такве филмове и добили, али оно што сам за сада прегледао обећава. Одзив је као и претходне две године, стигло је нешто мање од 1000 радова из свих крајева света тачније са свих насељених континената. У том смислу селекција ће и ове године бити добар пресек глобалних трендова у кинематографији, а биће занимљиво видети како се сличне теме преламају кроз различите културе,” додаје Марковиновић.

Филмском Фронту, међународном фестивалу краткометражног филма, ово ће бити седамнаесто издање, а организатори најављују још веће и боље издање ове године. Пре самог Фестивала, од 1. октобра, као новина, крећу и филмске радионице.
“Филмске радионице смо имали и ранијих година, али током трајања Фестивала. Због великог интересовања схватили смо да је потребно да проширимо спектар тема којима се бавимо, али и трајања радионица. Расписали смо стога конкурс и довели одличне предаваче! Имамо радионице филмске камере које води Алекса Рамадановић, професор на Академији уметности Нови Сад и директор фотографије на више играних филмова, затим радионице филмске критике где је менторка Неда Гојковић, драматуршкиња из Београда, ауторка више награђиваних позоришних текстова и филмских сценарија, као и радионице филмске продукције које ја водим. Уз то имамо и радионице филмског сценарија и режије које у првом делу води Катарина Тодоровић, професорка филмског сценарија на одсеку за драматургију Академије уметности Нови Сад, а у другом Филип Марковиновић, филмски и позоришни редитељ”, објашњава директорка Фестивала, Нина Латиновић.
Пријава на Фронтове филмске радионице отворена је до 27.09.2019. у поноћ, а за више информација о пријављивању филмова и на радионице посетите званичан сајт фестивала.
17. Међународни фестивал краткометражног филма “Филмски фронт” одржаће се од 24. до 27. октобра у биоскопској сали Културног центра Нови Сад, а ове године смо у потрази за најбољи филмски рецепт.

 

 

Leave a comment