Пратећи програм 17. Међународног „Ухвати филм“ фестивала наставља се у уторак и среду, 24. и 25. септембра од 18h у Културном центру Новог Сада. Улаз на све програм је бесплатан!
Разговор са поводом: „ТИ ВРЕДИШ – где су, шта раде актери филмова са претходних Фестивала?” на програму је 24. септембра од 18h. Публика ће још једном погледати снажне документарне филмове са претходних Фестивала у којима су учествовали омиљени ликови, а затим у разговору са њима сазнати њихове тренутне животне путеве и колико их је документовање живота променило и унапредило. На репертоару су филмови: „Извините што касним“, „Неки нови свет“ и „Жена“, након чега разговарамо са Урошем Милошевићем, Миодрагом Петровићем и Милесом Милинковић.

Ухвати филм!

Са мењањем перспектива 17. Међународног „Ухвати филм“ фестивала наставља у среду, 25. септембра од 18h, разговором са поводом: „ХАЈДЕ ДА НЕ ЋУТИМО: сексуално насиље над женама са инвалидитетом“. Након снажног перформанса Тање Јосић „Секс и насиље: од шест до тридесет шест“, настао по тексту Маријане Чанак, следи трибина о сексуалном насиљу над женама са инвалидитетом. Заједно са гостима из струке, освестићемо специфичности сексуалног насиља над женама са инвалидитетом и истаћи одговорност свих нас да о овој важној теми говоримо, не окрећемо главу пред било којим видом насиља, нарочито сексуалног, и реагујемо на делу.
Гошће ће бити:

  • Ивана Николић Зелић, координаторка СОС службе Из Круга Војводина,
  • Биљана Јањић, активисткиња у организацији ФемПлатз и ко-ауторка студије о родно заснованом насиљу у резиденцијалним установама и
  • Татјана Стојшић Петковић, психолошкиња.

Ухвати филм фестивал се у Културном центру одржава сваки дан од 23. до 29. септембра од 18х. Током седам Фестивалских дана биће приказано премијерно 39 краткометражних филмова из 18 земаља света на те му инвалидности, укупно 6 трибина, две изложбе и један перформанс. Завршног дана Фестивала, биће организована акција донирања за куце и маце са инвалидитетом за удружење СПАНС. Уз донацију поклањамо беџ!
Сви програми су потпуно бесплатни и прилагођени глувима (филмови титловани, говорни сегменти преводе се на знаковни језик).
Целокупан програм Фестивала је доступан на линку .
Међународни филмски фестивал Ухвати филм одржава се од 2003. у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Једини је регионални филмски фестивал о инвалидности, који након новосадског, своје издање има и у Ријеци, Бањалуци и Котору. Овогодишње 17. издање Ухвати филм Нови Сад одржава се под мотом „Ти вредиш“, са жељом да покаже колико сви вредимо без обзира на различитости и да удруженим снагама можемо да променимо перспективе. Његову реализацију подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ЕРСТЕ банка.

Leave a comment