По класичној дефиницији, суплементи или додаци исхрани су производи који својим активним састојцима могу да помогну, појачају или асистирају јачању природних функција организма. Данас је веома популарна тема њихове употребе, а колико је оправдано њихово коришћење?

Суплементи не могу заменити здраву исхрану!

Вечита питања – Да ли ће ми нокти бити јачи, коса лепша, кожа блиставија? Да ли могу да ми замене здрав и редован оброк? Да ли да пратим оне који се рекламирају? Да ли ми они уопште требају?

Свакако да употреба суплемената не може да замени здраву, умерену и избалансирану исхрану. Морате јести здраве намирнице, бити физички активни, како би вам организам био здав и отпоран, а тело изгледало лепо.

Исхрана у комбинацији са суплементима представља око осамдесет одсто успеха у постизању жељеног изгледа. Whey протеин је чисти, природни, висококвалитетни протеин који се најчешће користи. Из искуства могу да препоручим сурутку у праху, чисту или са аромом ваниле или шумског воћа, како би била мало укуснија. Можете је попити током тренинга са водом, или одмах након тренинга како би се нахранили мишићи. Сем тога, препоручујем вам белу глину у продавници здраве хране, за детоксикацију организма. Распитајте се када се користи зелена, бела или глина у праху.

Немојте се ослањати на суплементе у највећој мери, али их можете комбиновати, експериментисати, испробавати, било за лепоту, енергију или отпорност организма. Истражите шта вашем телу највише одговара, на шта најбоље реагује, и шта вама највише прија с обзиром да постоји мноштво различитих теорија – како сами изведете закључак о ефектима, ви тако и прилагодите конзумацију суплемената.

 

Сузана Марјановић

Фото: unsplash.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment