Острво Паг, које се налази у Хрватској, поред тога што плени својом лепотом и јединственим плажама, богато је и маслинама – на њему су смештени Луњски маслиници, чија су стабла маслина стара и преко хиљаду година.

Луњски маслиници се налазе у месту Лун, на најсевернијем делу острва Паг у Хрватској. Богати су са око 80.000 стабала маслина која расту на површини од 1300 хектара. Од њих је око 1500 стабала дивље маслине (lat. Olea Oleaster), зелене врсте, изузетно ретке и чијих сачуваних површина нема у медитеранским крајевима, осим у Луну. Њихова стабла достижу висину 5-8м.

lunjski maslinici ostrvo pag

Подручје дивље маслине заузима површину од 24 хектара и једно је од три таква у целом свету, док је јединствно на Јадрану, због чега поседује огромну ботаничку вредност.

lunjski maslinici ostrvo pag

Луњски маслиници су 1963. године су заштићени и проглашени ботаничким резерватом.

lunjski maslinici ostrvo pag луњски

Оно што свакако има јединствену пуноћу укуса је и луњско малсиново уље. Карактерише га густоћа, изразито интензиван мирис и благо горкасто-пикантни укус.

маслине луњски

Прелепа природа је оно што свакако привлачи, међутим Паг се не издваја само својим прелепим плажама, већ и храном невероватног укуса. Па ако будете ишли на Паг, комбинујте маслине са чувеним домаћим пашким сиром и нећете се покајати. Овај овчији сир је пре пар година проглашен и најбољим на свету.

пашки сир - острво паг

Уколико желите да видите још детаља и то како су Луњски маслиници никли у каменитом тлу, окупани сунцем и окружени морем, погледајте и овај кратак видео прилог.

 

Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment