Дом омладине Београда и Институт Yunus Emre у Београду, под покровитељством Амбасаде републике Турске, имају задовољство да публици представе “Недељу турског филма” од 15. до 20. септембра у Великој сали ДОБ-а.

Изабери филм и уживај!

Приказаћемо најзначајније филмове из богате турске филмске продукције која је током претходних година израсла у једну од најозбиљнијих националних кинематографија на размеђи између Истока и Запада, представљајући најбоље од оба ова пола у својим филмовима.

Публика ће бити у прилици да погледа широк распон остварења, од жанровских филмова који су прави комерцијални бум до артхаус остварења, овенчаних најзначајнијим фестивалским наградама.

“НЕДЕЉА ТУРСКОГ ФИЛМА” почиње 15. СЕПТЕМБРА, У 21 ЧАС, пројекцијом филма “Љубав воли случајности” са једним од најзначајнијих глумаца млађе генерације Мехметом Гунсуром и глумицом Белчин Билгин.

Пре свега у питању су биоскопски хитови попут историјске драме са комичним елементима “Турски сладолед”, акциони хит “Организовани лоповски подухвати 2”, преко ауторских филмова попут “Објаве” чији ће се продуцент Тарик Туфан наћи на гала отварању. Такође, ту су
филмови “Суво Лето”, “Шапни ми ако заборавим”, “Пшеница”, “Нешто корисно”, до ремек-дела једног од највећих живих светских редитеља Нури Билге Џејлана “Стабло дивље крушке”.

Током наредних дана пројекције ће се одржавати у терминима: од 19 и 21 час, а цена улазнице износи 200 динара.

Турска амбасада и културни центар у Београду при Турској амбасади (Belgrad Yunus Emre Enstitüsü), поред 11 престижних наслова ове кинематографије, обезбедили су и гостовање гостију из света филма који ће се представити широј публици и након пројекција у ДОБ-у и Институту
Yunus Emre.

Једна од њих је Хулија Кочјигит, дива турске кинематографије, главна женска улога у филму „Суво лето” који је премијерно приказан 1964. године на Берлинском филмском фестивалу и том приликом награђен престижном наградом „Златни медвед”.

Гост „Недеље турског филма” такође је и Тарик Туфан, турски писац и сценариста млађе генерације. Туфан ће се 19. септембра састати са студентима Факултета Драмских уметности у Београду. Све љубитеље киноматографије очекујемо на ,,Недељи турског филма”.

Овим путем такође Институт Yunus Emre жели да саопшти да је, иако најављено, гостовање глумца Мехмета Гунсура нажалост изостало из објективних разлога.

 

Leave a comment