Microsoft развојни центар у Србији део је и ове године 12. финала Bubble Cup такмичења у програмирању, за студенте и средњошколце. У овогодишњем финалу такмичило се укупно 28 тимова, из Белорусије, Бугарске, Пољске, Србије, Русије и Украјине, који су се придружили броју од преко 3000 студената, колико је до сада учествовало у овом престижном такмичењу, од његовог оснивања 2008. године.

Тим Природно математичког факултета из Ниша

„Bubble Cup“ је тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака, основано од стране инжењера Развојног центра. Основни циљ овог такмичења је да младима приближи програмирање, као и да кроз фокусирање на тимски рад привуче талентоване младе програмере из земље и региона.
Ове године такмичење је отворено и за специјализована ИТ одељења средњих школа и гимназија у Србији у оквиру дивизије Rising Stars, како би се додатно популаризовало програмирање у средњошколском образовању. Само такмичење одвијало се у две дивизије. У оквиру дивизије Премиер Лига, такмичили су се студенти и средњошколци који су испунили критеријуме учешћа, док је дивизија Rising Stars намењена искључиво тимовима средњошколаца из Србије.

У финалном надметању, у дивизији Премиер лига прво место освојио је тим из Пољске, док је у дивизији Rising Stars победио тим ученика гимназије “Јован Јовановић Змај” из Новог Сада.
Иницијатива за увођење засебне дивизије такмичења посвећене само средњошколцима из Србије наишла је на подршку великог броја школа и наставника широм Србије, што је резултирало бројем од чак 12 српских тимова у овогодишњем финалу Rising Stars дивизије.
Током 12 година, такмичење је израсло у међународну заједницу програмера који нижу успехе на реномираним светским такмичењима и представља најадекватнију припрему за највеће и најугледније студентско такмичење из програмирања у свету ACM (Association for Computing Machinery Inc), јер се својим форматом готово у потпуности поклапа са правилима тог такмичења. Прошле године, пласманом у финале АЦМ-а, тим студената са Природно-математичког факултета у Нишу остварио је најбољи резултат у историји учешћа српских тимова. Управо ти момци део су Bubble Cup заједнице већ годинама уназад. Међу њима је и Иван Стошић, такмичар који је учествовао у највише Bubble Cup финала.
„Први пут сам на Bubble Cup-у учествовао као средњошколац, сада сам 5. година факултета и разлог што се изнова враћам и имам мотивацију да се такмичим је у томе што ово такмичење омогућава да унапређујем себе и своје вештине. Наш пласман у финале светског такмичења АЦМ прошле године је додатни мотив да настављамо да се развијамо у области програмирања и управо су такмичења попут Bubble Cup-а нешто што пружа знање и вештине и могућност професионалног усавршавања у најразличитијим областима програмирања у будућности“ – истиче Иван Стошић.
И међу средњошколским тимовима, сваке године учешће узму ученици који на светским такмичењима и Олимпијадама остварују највише пласмане, па су тако „стални чланови “Bubble Cup“ заједнице, ученици Математичке гимназије у Београду и Гимназије “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, који су са недавно одржане 31. Међународне информатичке олимпијаде Србији донели две медаље.
Јелена Хаџи-Пурић, професорка Математичке гимназије у Београду која већ годинама спрема своје ученике за ово такмичење истиче да је значај Bubble Cup-а у томе што представља веома озбиљно такмичење, са озбиљним задацима, на којем ученици имају прилику да унапреде своје знање. Она је додала да треба да будемо поносни што у Србији имамо овакво такмичење, које је препознато широм света и које омогућава нашим младима да стану раме уз раме са својим вршњацима из читавог света.
Чињеницу да је Bubble Cup има међународни значај, потврђују и инострани учесници, међу којима има оних који се годинама враћају на ово такмичење. Један од њих је Mateusz Radecki из Пољске који се од средњошколских дана такмичи на Bubble Cup-у. Мотивацију за враћање у Београд и учешће на Bubble Cup-у Mateusz налази у чињеници да му такмичење пружа могућност да се опроба и унапређује у областима које га занимају, као што је машинско учење, будући да Bubble Cup захтева широк опсег знања из различитих рачунарских дисциплина.
Мисија коју су инжењери Развојног центра Мицрософт у Србији поставили оснивањем овог такмичења се испуњава јер је Bubble Cup током 12 година одржавања постао својеврсни хуб који окупља младе програмере, њихове менторе, професоре и све оне који предано раде на афирмацији алгоритамског начина размишљања, знања и коришћења и креирања ИТ решења која данас мењају свет. Томе у прилог говори и податак да су многи од преко 300 запослених у Развојном центру Microsoftа некада били финалисти Bubble Cup-а, а данас раде управо на најнапреднијим светским технологијама.

Microsoft развојни центар наставиће да пружа подршку младима да развијају свој потенцијал и професионално усмерење у овој области, јер резултати које наши млади остварују широм света показују да је реч о потенцијалима читаве земље.

 

Leave a comment