Новосадски фестивал књиге, НОФЕК, свечано је отворен у петак,  13. септембра, у Новом Саду.

НОФЕК се одржава по трећи пут.

Фестивал је, ове године, одржан по трећи пут. Он представља тродневну, некомерцијалну манифестацију, која има за циљ да књижевност приближи младима. Фестивал организују млади, те је основни циљ ширење културе међу младима, али и свом књижевном публиком и љубитељима писане речи.

У организацији Удружења  грађана Поента, ове године, НОФЕК је понудио занимљив програм, са великим бројем аутора и бесплатним тродневним активностима. Замишљен је као фестивал који окупља, промовише и развија публику код младих, Нофек се препознаје као фестивал јединствен за промоцију младих у књижевној понуди.

У претходне две године смо имали лепо искуство. Ове године ћемо, такође, имати веома занимљив програм, захваљујући способним младим људима. Морам да им се захвалим јер ове године имамо заиста велики број младих који учествују у организаији, што је била поента фестивала књиге од почетка. Надамао се да ће се фестивал ширити из године у годину, каже координатор НОФЕК-а, Милан Ћосић.

У години када је Нови Сад Омладинска престоница Европе, подршка стиже и од стране ОПЕНС-а, јер је сам фестивал сачињен од младих.

Оно што је добро је то да овај фестивал већ има неку традицију и ми ћемо се потрудити да и наредне године будемо подршка и наставимо сарадњу. Мислимо да је важно улагати у младе, да је важно улагати у њихове идеје и показати им да постоји место за њих у друштву и да постоји неко ко их слуша и ко може да им пружи подршку. ОПЕНС ће бити ту и следеће године и наредних година и надам се да ћемо видети како овај фестивал израста у неку традицију Новог Сада, на шта ћемо бити поносни, објашњава коодинатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

НОФЕК је у претходне две године угостио бројне писце, а ништа се није променило ни ове. Млади писци имали су  прилику да представе публици своја дела и у да уживају у садржају фестивала.

Новосадски фестивал књиге подржан је од страна Градске управе за спорт и омладину и Канцеларије за младе, а успешну сарадњу остварује са Градском библиотеком у Новом Саду, Библиотеком Матице српске, Омладинском престоницом Европе, Издавачком кућом Лагуна, Гимназијом Јован Јовановић Змај, Бранковим колом и Друштвом Новосадских књижевника.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment