Нови Сад је кренуо у поход на Гиниса – Уклавири се и ти

Двадесеттри ђака и професора музичке школе Исидор Бајић, 46 руку, 230 прстију и један клавир биће потребно да се обори Гинисов рекорд 20. септембра на Тргу слободе у Новом Саду.  Идеја је поникла на клавирском одсеку музичке школе, као један од начина да се класична музика приближи публици, на атрактиван и несвакидашњи начин. Тренутни рекорд држи 18 средњошколаца из Сарајева.

Уклавири се и ти!

Ђаци који ће покушати да оборе Гинисов рекорд су: Михајло Рацпети (16), Саша Захорјански (15), Данијел Леш (15), Милица Врањеш (17), Тиса Лекић (18), Игор Далагија (17), Бошко Стојадиновић (17), Лука Петровић (18), Милица Вујановић (17), Дуња Врањеш (18), Сара Тодорић (12), Матео Радимир (13), Ленка Шкрбић (12), Немања Марчетић (13), Марија Шаповалова (12), Иван Чернухин (11), Елена Јакшић (11), Лаура Мађарић (9), Дамјан Свијић (9), Стефан Свијић (10), уз три професора, Тијану Тењи, Александру Војнак и Слободанку Стевић.

Опенс

Концепт је доста једноставан, 23 људи ће у исто време, на једном клавиру, извести композицију под називом ’Зора’ (Dawn). Композитор је бивши ученик исте музичке школе, а сада студент Академије уметности у Новом Сад, Иван Марковић. У себи обједињује елементе савремене композиције, помало атрактивних ритмова популарне музике, као и неколико реминесценција на златно доба барокне музике. То је фузија ’старог’ и ’новог’ клавира.

Пробе су већ увелико у току. Ђаци сада одговорно долазе на пробе. За њих ће ово бити прилика да испробају и неке друге кутке своје уметничке личности; све је измештено из уобичајеног начина на који се баве клавиром: од свирања једном руком, преко положаја у односу на клавир, те ситуације да су тек један од 23, уместо солисте који суверено влада са 88 дирки.

Само обарање Гиниса пратиће се уживо и преко лед екрана на Тргу слободе, а уз пренос, планиран је и јавни час. “Отворени час клавира“ биће уочи обарања Гиниса и то на четири локације: Градска библиотека, Порта, испред “Трчике” и испред Српског народног позоришта.

Извор: РTB

Коментари

Leave a reply