Више од 900 програма уз 70 хиљада посетилаца обележило је првих 365 дана културне станице Еђшег (Антона Чехова 4) која овог викенда слави свој рођендан. Представа, перформанс, концерти, радионице за најмлађе – разноврсним програмом 7. и 8. септембра Еђшег, уз локалце, али и Новосађане из свих делова града који су добродошли, обележиће прву годину рада, у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

“Калеидоскоп културе”

На месту старе стрељане 2018. године отворена је савремена културна станица Еђшег, са идејом са којом се граде све културне станице, а то је очување архитектонског културног наслеђа, децентрализација културе и активирање локалне заједнице, у овом случају на Грбавици.

Програми су добрим делом били намењени и најмлађим суграђанима ради едукације и квалитетног коришћења слободног времена, а у највећој мери, чак 80%, чинили су програми подршке ванинституционалној сцени.

„Тим КС Еђшег одушевљен је развијањем заједнице, културног и едукативног програма. Трудом и залагањем, у сопственој продукцији или у сарадњи са институцијама, удружењима, појединцима, створили смо праву оазу културе на Грбавици, где не само да можете присуствовати широком спектру догађаја, већ се можете опустити у башти, играти кошарку на теренима или радити у отвореним канцеларијама. Пре годину дана ово што данас имамо изгледало је недостижно, али данас већ гледамо унапред и колико можемо да постигнемо у следећих годину дана. Наравно, то ништа не би било могуће без ангажованих суграђана за које смо увек ту и на услузи“ каже Кристина Несторовић, координаторка културне станице Еђшег.

Првог дана прославе, 7. септембра програм који се реализује у сарадњи са Дечијим културним центром почиње већ у 10 часова, а први ће бити полусатни магични шоу „Воларе“. Одмах затим почиње креативна радионица „Шашави зец из шешира“, док око 11.15 посетиоце очекује интерактивни перформанс „Ко се шуња иза жбуња“.
Поподневни део програма у суботу креће у 17 часова за када је заказан Поподневни жур, а круна првог дана рођендана биће представа за децу „Кува се кува“ Креативног студија Чаролија, која почиње у 19 сати.

У недељу, програм ће бити само у поподневним сатима, а у фокусу ће најпре бити промоција хип-хопа као субкултуре, као и игранка.
У 16 сати почиње Street art performans. За добру музику и атмосферу побринуће се екипа из удружења Streetwise, док су цртачи графита позвани да својим делом улепшају окружење културне станице, заједно са гостом из Словачке, стреет арт уметником Јурајем Дјуришом.
Прослава рођендана биће завршена у духу прошлих времена, па ће тако у 19.30 кренути загревање уз највеће хитове ’60. година, да би у 20.21 наступили ВИС Лимунада, београдски састав који враћа атмосферу и шарм некадашњих игранки.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи на сајту.

Leave a comment