Како то изгледа када публика постане део перформанса? Када свако ко пожели може да се придружи глумцима и заједно са њима буде део интерактивне поставке?
Одговор на то даје перформанс „Три мигранта у чамцу“ који ће прво од четири заказана извођења имати 29. августа у 18 сати, на платоу културне станице Свилара, у оквиру овогодишњег „Калеидоскопа културе“.

Три мигранта у чамцу

Перформанс је замишљен као измишљено путовање три мигранта и кријумчара на гуменом чамцу који плове реком Еврос, а дијалози су базирани на популарном, комичном роману „Три мушкарца на броду“.
Публика ће имати активно учешће у перформансу јер ће један део посетилаца, до девет чланова публике, опремљених уређајима за ноћно посматрање неприметно шетати кроз простор и посматрати представу, преузимајући улогу цариника, док сцена постаје велика панорамска видео-пројекција речне обале.
Остатак публике ће, док чека да уђе и постане део перформанса, путем неколико екрана, пратити пренос вести о миграцијама, хапшењима, политичке говоре…
Перформанс се бави једним од највећих светских проблема – миграцијама, страховима људи који су приморани да напусте свој дом, њиховим реалним причама, искуствима…
„Три мушкарца на броду“ играће се током целог викенда, а извођења су заказана за 30. и 31. август, као и 1. септембар на истом месту, такође од 18 часова.
Перформанс је дело уметника Петка Доурмана, а део је овогодишњег „Калеидоскопа културе“ у организацији Центра за културну деконтаминацију из Београда и „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“.

Калеидоскоп културе је програмски лук покренут у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који се одржава по други пут. И ове године, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва и „Калеидоскоп“, Нови Сад постаје „град сцена“.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације могу се пронаћи на сајту.

Leave a comment