Када странци дођу у Србију, желе да пробају нешто ново, необично, другачије, карактеристично, нешто по чему ће памтити земљу. Обично се прво распитују за добру храну. Шта бисте им ви препоручили? 

Уколико водите госте у природу, незаобилазни су ћевапи, можда пуњени или  роловани, а ако сте у близини Лесковца, не смете их прескочити. Уколико их водите на село, можете очекивати добру сеоску сарму или пуњене паприке – битно да има праву сласт. Уз то је незаобилазан домаћи ајвар, са више једрих црвених паприка у саставу, који ћете мазати на хлеб или јести као салату уз главно јело.

Пребранац бели тетовац добро зачињен – можете гостима послужити са киселим купусом или свежим у зависности од доба године. Можете га прилагодити по жељи да буде чорбаст, запечен, можда љут. Свакако ћете госте заситити, уживаће у његовом укусу и имаће обилан здрав ручак.

У селу су чварци незаобилазни када се спрема свињско месо. Комадићи меса и сланине се кувају у казану, масноћа се истопи, месо се испржи и осуши попут чипса. Могу бити мало маснији или буквално као чипс листићи, по жељи. Можете их послужити са качамаком или самостално, свакако су јако укусни и странци их неће заборавити. Мало су калорични, али у таквим приликама дајте себи одушка и уживајте у богатој трпези.

Чварке, сарму, пребранац, ајвар, кисели или свежи купус – за шта год да се одлучите, нећете погрешити! Кароличност хране надоместиће свежина здравих сеоских састојака, без хемијских прерађевина. Сви ће бити сити, задовољни, ручак у Србији ће се дуго памтити и препричавати, а  рецепти ће се разменити. Пријатно!

 

 Сузана Марјановић

Фотографије: Марија Ердељи

 

 

Leave a comment