Традиционална поворка и отварање овогодишњег Фестивала уличних свирача – Градић фест посетиоце ће вратити у златне двадесете године, доба кабареа, флапер девојака, свинга и Диксиленда! На главној бини наступиће Belgrade Dixieland Orchestra i Adam Ben Ezra из Израела, док ће симултано са главним програмом, на различитим локацијама у Градићу наступити и други музички састави као што су италијански Tinto Brass Band и белгијски састав BRUiTAL.

Пре тачно 100 година свет је био на корак од 1920. године, која је означила прекретницу на готово свим пољима тадашње западне цивилизације. Бурне или златне двадесете је карактерисао општи раст благостања уз драматичне промене у култури и друштву. Двадесете године су године џеза, чарлстона, прохибиције и покрета за женска права.

Као и претходних година, традиционална поворка кренуће из центра града и преко Булевара Михајла Пупина и петроварадинске Дуге ући у Градић. Окупљање на Тргу слободе почеће у 19.30 часова када ће засвирати дувачки оркестар Тинто Брасс Банд из Италије. Осим њих у поворци ће бити и други састави који ће бити део овогодишњег фестивала као што су Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira iz Portugala, Music Art Project iz Srbije i BRUiTAL из Белгије.

На конференцији за медије говорили су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, извршна директорка Фестивала Натали Бељански Поповић и Владимир Рацковић, he Belgrade Dixieland Orchestra.

Главне музичке звезде вечери биће Belgrade Dixieland OrchestraL, оркестар који је стекао значајну европску репутацију и до сада одржао више од 500 концерата широм Европе. Као једини оркестар ове врсте у земљи, директно је заслужан што се Диксиленд изнова уздигао из пепела, на темељима које су деценијама мукотрпно градили сви џезери ових простора. Belgrade Dixieland Orchestra наступиће тачно у 21 час на Главној бини фестивала!

Одмах након њих, на бини ће засвирати интернет звезда, контрабасиста из Израела Адам Бен Езра. Езра годишње одржи више од 200 наступа комбинујући jazz, world, rock и импровизовану музику. Jazz FM је окарактерисао његову појаву као блиставу виртуозност и атлетски перформанс који одузима дах.

Осим музичког програма публика ће имати прилику да види селекцију немих филмова у оквиру Silent Cinema кутка који је део овогодишњег партнерског програма Cinema City фестивала Пажљиво одабрана селекција филмских остварења укључиће антологију совјетске пропаганде у анимираним филмовима, еротске филмове снимљене почетком 20. века у Аустрији, Француској и УСА, као и опус једног од најпознатијих јапанских мајстора експерименталног филма Toshija Matsumota и легендарног грузијског редитеља Сергеја Парајанова.

Посетиоци су такође позвани да буду део диксиленд ноћи на Градић фесту тако што ће доћи обучени у стилу двадесетих година!
Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација “Инбокс”, уз подршку Града Новог Сада и АП Војводине.

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment