Веома често чујемо да се пише или прича о личном развоју. О чему се заправо ради? Шта је то лични раст и развој, како се он реализује, како манифестује и зашто је битан?

Самоанализа сопствених емоција и емоција других може бити корисна. Када успете да објективно  тумачите своје и емоције других, када постанете свесни колико емоције могу да утичу на рационално понашање личности, биће вам јасно шта се мора контролисати и због чега. Објективност и самокритичност су предуслов за лични рад на себи.

Уколико те особине развијете, лако ћете раздвајати шта су вам личне мане, а шта предности. Умећете непристрасно да процените шта треба да мењате, а шта да негујете. Када приметите прве знаке напретка, бићете самозадовољни и мотивисани да будете најбоља верзија себе. Веома је битно да приметите и најмањи напредак код себе, да цените сваку промену на боље и да наставите постепено и истрајно да се усавршавате.

Елиминишите сујету и его што више, прихватите поразе, навикните се на борбу, учите на грешкама и наравно волите себе. Негујте емпатију, ослушкујте и посматрајте саговорника, будите пажљиви према другима и исто тако према себи. Све уложено добро у међуљудским односима, биће вам враћемо.

Питате се како да започнете овакав рад? Најпре искрено обавите разговор у себи, добро ослушните своје дубоке емоције, ране, боли, фрустације, жеље. Сазнајте њихов узрок и сагледајте последице. Направите промену када се вратите на почетак, узрок незадовољства и упорно истрајање на промени у корену донеће резултат. Корак по корак.

И када грешите, будите стрпљиви са собом као са малим дететом. Откријте шта вашем срцу годи и удовољавајте му. Створите свој свет задовољства, мира и спокоја. Како? Упознајте себе, у разговорима са својом душом, у тишини, у медитацији, у патњи, у радости. Упознајте себе добро, заволите себе и свет ће вам узвратити исту меру љубави.  Срећан рад!

 

Сузана Марјановић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment