Да летњи распуст може да буде добра прилика за усавршавање знања потврђују талентовани ученици и студенти који августовске дане проводе са својим вршњацима у летњим школама које се организују у Истраживачкој станици Петница и на Дивчибарама.

Летња школа програмирања!

У Петници је управо завршена пета по реду летња школа машинског учења – „Petnica Summer Institute of Machine Learning“ у којој су током десет дана дипломци и студенти основних студија техничких и математичких дисциплина, кроз теоријски и практични рад усавршавали познавање једне од најперспективнијих рачунарских грана. Недалеко, на Дивчибарама, њихове млађе „колеге“ основци, у Летњој школи програмирања уче неке од најнапреднијих програмских језика, који ће их припремити да у будућности можда баш они усавршавање наставе на неком од петничких курсева, где се окупљају најталентованији средњошколци и студенти.
Машинско учење је једна од техника развоја вештачке интелигенције, а своју примену налази у готово свим областима живота, због чега се сматра једним од покретача четврте индустријске револуције. Објашњавајући широку примењивост машинског учења, један од организатора Летње школе у Петници Алекса Гордић, софтверски инжењер у Мицрософт развојном центру каже да у медицини машинско учење омогућава брже дијагностиковање и обраду резултата. „Захваљујући машинском учењу алгоритам може у изузетно кратком времену да препозна најразличитије аномалије на снимцима магнентне резонанце или ЦТ скенера, што лекарима олакшава и убрзава посао“ – каже Гордић.
Полазници ове летње школе у Петници имали су прилику да преставе своје групне пројекте примене машинског учења на којима су радили.
Јелена Ристић са Електротехничког факултета у Београду и Анастасија Илић са Универзитета Кембриџ радиле су на апликацији која самостално осветљава тамне фотографије. „Уз помоћ базе добро осветљених фотографија које су унете у програм, алгоритам је успео да научи да препозна фотографије са мањим процентом осветљења и примени „усвојено знање“ како би на адекватан начин обрадио фотографије којима недостаје светло“, објашњава Јелена, студенткиња друге године ЕТФ-а.

Марина Васиљевић са Математичког факултета је радила на пројекту аутоматског генерисања музике, на основу музичких композиција које су претходно унесене у базу. „Рецимо, уколико у програм унесете Бахове композиције, оно што ћете добити као крајњи резултат је нова композиција која задржава стил Баха. Реч је о такозваном преносу стила, који поред музике, може да се примењује и на фотографијама и сликама“ – каже Марина и додаје да је Летња школа машинског учења изузетна прилика да се сазна више о овој области, како кроз теоријски, тако и практични део, захваљујући стручњацима и менторима који раде са студентима и преносе им своје знање.
„Наш тим је радио на пројекту допуњавања реченица у којима су изостављене одређене речи. Програм у бази има преко пет стотина романа уз помоћ којих смо кроз процес машинског учења направили програм који може самостално да допуни реченице. Овај пројекат могао би да има примену у реконструисању изгубљених података или детектовању неправилности у реченицама“ каже Стефан Степановић, студент Електротехничког факултета у Београду.
У паузама предавања и рада на пројектима са студентима, предавачи школе у Петници одржали су предавање о машинском учењу и полазницима школе програмирања на Дивчибарама. Изузетно интересовање основаца показало је колико је машинско учење атрактивна дисциплина, као и да млади програмери разумеју потенцијал који ова техника има у будућности информационих технологија.
Microsoft развојни центар у Србији и Истраживачка станица Петница, 2015. године су покренули семинар машинског учења „PSI:ML“. Семинар је осмишљен од стране неколицине инжењера запослених у Microsoft развојном центру у Србији, који су дуги низ година били сарадници у Петници, и експерти су у овој области. До сада је учествовало преко 125 студената, из Србије, региона, али и земаља ЕУ, а неки од студентских пројеката на семинару развили су се у награђиване научне радове.
Летњу школу програмирања на Дивчибарама организују Друштво математичара Србије, Фондација Петља, док је компанија Microsoft обезбедила неопходну подршку. Већ трећу годину, ова школа окупља ученике 6., 7. и 8. разреда основних школа широм Србије, који иза себе имају запажене резултате на бројним такмичењима из програмирања.

 

Leave a comment