Ниси задовољан својим зубима, направио си први корак и одлучио да ставиш фиксну протезу. Како одлучити која је ординација најбоља? Како одабрати одговарајућу протезу? Колико све то кошта? 

Добро дошао у авантуру ношења фиксне протезе!
  1. Како одабрати ординацију?

Уколико у твојој блиској породици или међу пријатељима постоји неко ко носи протезу или ко ју је недавно носио –  саслушај његово искуство и питај га да ли је ординација за коју се одлучио оправдала његова очекивања. Уколико није или уколико не постоји неко од кога можеш да чујеш препоруку – ту је, наравно, интернет. Погледај које ординације, које се баве ортодонцијом, постоје у твом граду. Прочитај искуства и погледај како су оцењене. Уђи на сајт ординација, погледај фотографије пацијената и цене и определи се за ону ординацију која ти улива највише сигурности и поверења.

  1. Вађење/поправке зуба?

Припреми се на то да ћеш највероватније морати да извадиш или да поправиш неке зубе пре него што ставиш протезу. Стоматолог ће ти, након што прегледа твоје снимке, рећи да ли нешто мора да се извади и да ли и које зубе треба да поправиш. На теби је да то у наредном периоду решиш и да потом закажеш стављање протезе. Вађење и поправке зуба су сасвим нормалне и на то треба да гледаш позитивно јер ће ти, пре свега, зуби бити здрави, а онда ће на њих моћи да се стави апарат који ће их исправити и учинити много лепшим.

  1. Који апарат одабрати?

Стоматолог ће ти понудити неколико врста апарата. Ту су обична метална фиксна протеза, естетска, самолигирајућа… Објасниће ти које се предности сваке од њих, колико времена им је, у просеку, потребно да исправе зубе, те колико коштају. Цене се разликују од ординације до ординације, али нпр. обична метална кошта око 500 евра (по вилици), а естетска и самолигирајућа за око 150 – 200 евра више. О томе ћеш, наравно, више сазнати од изабраног стоматолога.

  1. Додатни трошкови?

Осим саме протезе, чију смо цену већ поменули, очекују те и додатни трошкови. За узимање отисака и фотографисање пре стављања апарата мораћеш да издвојиш око 3.000 динара, за снимке вилице и зуба око 2.500 динара, а уколико у истој ординацији желиш да извршиш поправке и вађење зуба вероватно ћеш добити одређени попуст, о чему ћеш такође моћи да поразговараш са својим стоматологом. Прегледи у току ношења протезе у већини ординација улазе у цену самог апарата, а већина ординација омогућава ти да своју протезу отплатиш на више месечних рата.

 

Ношење фиксне протезе је прича за себе. Међутим, док не стигнеш до тог корака, надамо се да ће ти наши савети бити корисни.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment