Бити креативан значи радо и са лакаћом стварати. А како то постићи?

креативност

  • Одредите начин испољавања

Важно је да знате да ли желите да се изразите кроз ликовну уметност, глуму, писање, песништво или просто желите да будете у свему креативни. Људи који са лакоћом креирају нешто ново јесу они који се осмеле да изађу из већ постојећих шаблона и повежу нешто на неки свој начин. Да ли ћете сами себи скројити одећу, накит или написати песму, то је већ на вама. Важно је само да почнете и да знате у чему желите да будете креативни.

  • Почните

Лакше је можда рећи него урадити, али заправо је потребно само да почнете. Узмите папир и оловку и цртајте, можда ће вам се чинити цртеж смешним и наивним, али наставите. Цртајте по слободном избору. Увидећете да је лакше цртати нешто у шта гледате, али почните да измишљате. Нацртајте ванземаљца, цртајте измаштано краљевство, цртајте шта год вам падне на памет. Није важно да изгледа савршено, то ионако није ни циљ.

pisanje

Узмите оловку и записујте стихове. Нека буду лоши и наивни, није битно. То је ионако можда ваша прва песма. Следећа ће свакако бити боља. Али ни то није важно, док размишљате како да склопите мисли у риме, ваш ум је већ увелико загазио у креативно размишљање.

  • Направите план

Рецимо свако јутро након буђења запишите шта сте сањали. Онда записујте шта вам се дешава преко дана. Од простих и једноставних реченица почните да правите необичне, убаците појмове које не користите често. Обојте их својим бојама. Узмите неки позоришни комад, станите испред огледала и читајте. Уживите се у улогу, смислите покрете, унесите се у то, нека вам буде забавно. Понављајте своје мале ритуале сваки дан. Приметићете како вам идеје саме надолазе и како ћете ускоро да их спроводите у дело јер су се нагомилале.

  • Истрајте

Немојте журити да своје мале креације показујете свима и на све стране. Нека то буде нешто само ваше, за почетак. Упутите једну или две особе од поверења, али уколико нисте сигурни да ће вас подржати, онда немојте ни њима, док мало не узнапредујете у свом стваралаштву. Биће оних који ће вас охрабривати, али и оних којима ће то бити губљење времена. Сетите се само, ви желите да развијете своју креативност, а они који то за себе не желе тешко да ће се одушевити вашим радом.

  • Уроните у креативност

Када и сами не стварате будите окружени креативношћу. Гледајте слике чувених сликара, посматрајте боје у природи, гледајте филмове не само ради забаве, већ размишљајте о сценама, глумачком умећу, дијалозима итд. Гледајте како неко прави занатске производе, накит, одећу…. Убаците неку занимљиву лампу и неко необично светло у вашу собу, обојте сами неки обичан предмет и налепите на њега шкољке, дајте му живост. Нека ваше окружење буде инспиративно, а самим тим ће и ваше идеје бити креативне и јединствене. Уживајте у томе.

Запамтите, креативност је одлика сваког човека и само од нас зависи да ли ћемо је неговати и уздићи на виши ниво или запоставити и игнорисати. Са креативношћу је свакако живот много лепши и шаренији.

 

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment