У понедељак, 15. јула, одржана је Церемонија свечаног отварања тринаесте по реду Међународне студентске недеље у Београду (енгл. International Student Week in Belgrade – ISWiB).

Церемонија отварања тринаесте
Међународне студентске недеље у Београду

Студентски фестивал, који се традиционално одржава у главном граду Србије од 2006. године, и овог лета од 14. до 22. јула окупио је преко 300 студената из целог света. Церемонији су поред учесника и организатора (Светски омладински талас), присуствовали многобројни партнери, као и представници града Београда, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који су, заједно са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, покровитељ овогодишњег Фестивала.
Церемонију је свечано отворио помоћник градоначелника града Београда, господин Андреја Младеновић. Поздравивши учеснике из преко 50 земаља света, пожелео им је добродошлицу и пријатан боравак у нашем главном граду.
Након тога су прилику да се обрате имали Павле Кривокућа испред Impact Hub Belgrade, Илија Тодоровић – председник Савеза студената Београда, представник организације “Bringing Europeans Together Association Serbia’’ Ђорђе Манов, представница ОПЕНС-а Катарина Живановић, као и председнице Међународне студентске недеље у Београду Јелена Јоцић и Наташа Пантић.
Пред нама је узбудљива недеља пуна дешавања, а прво на реду је већ била у уторак 16.јула, у евент центру ’’Just&Lobby’’, када ће од 19 часова почети Сајам држава (енгл. Country fair) . У оквиру Сајма држава, сваки учесник ће имати прилику да представи своју земљу кроз храну, пиће, ношњу, културу или игру, а догађај је јединствена прилика за посетиоце да уживају у традиционалним специјалитетима из целог света.
Уметничко вече (Stadion Art Night) ће се одржати у четвртак, 18. јула, у Дорћол Платз-у, са почетком од 20 часова. Вече ће отворити краткометражни и докуметарни филмови регионалних редитеља. Овогодишњи програм Уметничке вечери обогатиће изложба са концептом “уметност за понети“, у којој ће учествовати радови преко 30 аутора. Хуманитарни карактер догађаја је неизоставан део и ове године, а прикупљена новчана средства биће прослеђена Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).

Традиционално најпосећенији фестивалски догађај, Дефиле застава, одржаће се у недељу, 21. јула, када ће учесници ISWiB-а продефиловати ужим центром Београда. Током осмодневног Фестивала, а нарочито током Дефилеа застава, Београд ће изгледати као права светска престоница с обзиром на то да ће се његовим улицама виорити заставе преко 50 држава.

Уживају фестивалу!

Leave a comment