Концерт француске музике, „шетња кроз Париз“, радионица за децу, пројекција филма, стручно вођење – бројни занимљиви пропратни програми ове недеље доступни су Новосађанима у оквиру изложбе радова Анрија де Тулуза Лотрека у културној станици Свилара.

Уживај у изложби!

Интересовање за Лотреком све је веће. Само у првих пет дана, изложбу у Свилари посетило је више од хиљаду људи, а осим радозналости када су у питању његови радови, публику је примамио и пратећи програм.
Друга недеља изложбе почиње уз звуке „gipsy jazz-a“ у извођењу „French jazz“ бенда. Њихов наступ заказан је био за 9. јул, са почетком у 20.30 часова. Трио чине два Новосађанина и Француз – три врсна музичара који се више од 20 година баве музиком. Сваки од њих изградио је каријеру у бројним групама, а сада су вишегодишње знање и љубав према музици спојили у мелодије које ће на тренутак све посетиоце Свиларе повести на својеврсно музичко путовање до Француске.
Среда, 10. јул биће посебно интересантна најмлађима који ће од 10 до 12 часова имати прилике да учествују у радионици „Ох ла ла….та дивна Француска“. У склопу радионице, деца ће се упознати са техником прављења колажа, а њихова тема биће Француска. За исти дан од 20:21 час заказана је пројекција немог филма „Седам година несреће“ уз музичку пратњу.
Шетња кроз Лотрекове радове и Париз
Друго по реду стручно вођење кроз изложбу биће организовано у суботу 13. јула, а овог пута тема ће бити „Друга страна улепшане стварности“. Кустос ће бити историчар уметности из Галерије Матице српске, Никола Ивановић, а стручно вођење почеће у 20:21 сат.
Лотрек је у својим радовима био искрен и реалан, не претендујући да стварност улепшава. Његов уметнички свет су они људи и простори на којима се, на тренутак, бришу расне, родне и класне границе. Његови кловнови, плесачице, алкохоличари, угледна господа у друштву, даме „сумњивог морала“ покрећу питање двоструких вредности грађанског света у којем је живео. Са друге стране улепшане стварности крију се и питања етике савременог човека и његовог односа према сличним феноменима других епоха.
На крају ове недеље, 14. јула биће одржано предавање „Душа Монмартра“ у 20:21 сат. Предавање које ће одржати др Софија Перовић – сорбонски ђак и стипендисткиња Владе Француске, замишљено је као шетња Паризом Анрија де Тулуза Лотрека: присутни ће сазнати нешто више о местима која је уметник посећивао, где је испијао апсинт и креирао коктел „Земљотрес“, преко осврта на музику, плес и позоришта у којима је проналазио своје друштво и инспирацију.
Улаз на изложбу, као и све остале програме је бесплатан, а изложба ће трајати до 20. јула.

Leave a comment