Ниси задовољна оним што видиш у огледалу? 

Запамти – нико није савршен!

У данашње време тешко је бити у потпуности задовољан својим изгледом. Интернет  нам сервира наизглед савршене девојке у чији прилог раде генетика, напорне вежбе или, пак, естетске корекције и велика улагања у изглед. Питање је како бити имун на то и прихватити и мењати свој изглед само што ми то желимо, а не зато што нам је наметнуто.

Прихвати своје мане и промени оно што може да се промени.

1. Све што можеш да промениш – промени

Ако ниси задовољна својом килажом – почни да се храниш здравије и вежбај. Ако имаш проблем са бубуљицама – обрати се дерматологу. Ако имаш криве зубе – (уколико си у могућности) приушти себи фиксни апарат. Дакле, промени све оно чиме ниси задовољна. Уколико су у питању скупи третмани које ниси у могућности себи да приуштиш покушај да пронађеш алтернативу, а када се створи прилика уради за себе оно што си првобитно желела.

2. Оно што не можеш да промениш – прихвати

Нико од нас није савршен и нико није у потпуности задовољан својим изгледом. Ствар је у томе што људи науче да живе са својим манама и прихвате их као део себе. Знамо да није лако прихватити их, али размисли – да ли је боље то или да се до краја живота оптерећујеш нечим што није вредно? Постоји тако много ствари које доносе срећу и које треба да заокупљују твоју пажњу. То свакако не треба да буду твоје мане.

3. Не заваравај себе да си задовољна, иако заправо ниси

Запитај се да ли је реченица ,,мени је баш супер што сам мало пунија, не треба ми да будем мршава” само твој одбрамбени механизам или си заиста задовољна својим телом. Ако заиста јеси и ако немаш проблем са својим телом – то је сјајно! Међутим, ако другима причаш да немаш тај проблем, а сакриваш се иза широке и тамне одеће и када останеш сама са собом гуглаш дијете и размишљаш како да решиш проблем са килажом – прихвати да ти је ипак стало и потруди се да порадиш на томе. Можда и уз нечију помоћ или подршку пријатеља и породице.

Шта ти се свиђа на твом телу?

4. Концентриши се оно што ти се свиђа на твом телу

Буди захвална на ономе што је лепо на твом телу. Када ти неко каже да лепо изгледаш увек се захвали, без додатног објашњавања о томе како вежбаш, како си се баш данас нашминкала или сл. Када истински заволиш све оно што је заиста лепо на твом телу бићеш усредсређена на то, то ћеш и истицати и мане ћеш гурнути у други план. Када ти не будеш обраћала пажњу на њих – нико око тебе такође је неће обраћати.

5. На интернету није све баш тако како изгледа

Престани да се осећаш лоше јер нека девојка коју пратиш на Инстаграму изгледа тако лепо. Уколико те мотивише да и ти порадиш на себи, да вежбаш и да се храниш здраво – настави да је пратиш. Међутим, ако имаш комплексе због њеног изгледа – једноставно престани да је пратиш. Не треба да гледаш оно што те не чини срећном. Осим тога, безброј је девојака које изгледа сасвим нормално, просечно, исто као и ти, али их различити програми за едитовање фотографија учине савршеним! Увек се сети тога.

Суочи се сама са собом.

6. Направи списак

Отвори свеску, повуци црту по средини стране и са једне стране напиши шта је то што волиш на свом телу, а са друге напиши шта је оно што не волиш. Буди искрена сама са собом. Тако ћеш моћи да видиш на чему треба да порадиш, а шта је оно што шминком, одећом или другим начинима треба да истичеш.

 

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment