На предстојећем, јубиларном 25. издању Нишвил џез фестивала од 8. до 11. августа први пут ће бити презентована Хип Хоп бина са популарним домаћим, регионалним и иностраним рап извођачима у циљу што квалитетније музичке понуде у којој ће уживати и најмлађи посетиоци Нишвила.

Хип Хоп стејџ биће позициониран на локацији Миднајт Џезденс бине на северном бедему нишке Тврђаве поред некадашњих уметничких атељеа, а уз познате “хедлајнере” наступиће и младе снаге нишке и београдске реп сцене, који у свом музичком изразу презентују фузију реп музике са џез, фанк, соул, рок и сродним музичким правцима.

 

Свакако највећа звезда ове године на Нишвил Хип Хоп бини је ЕРИК БОБО, бубњар и перкусиониста чувеног америчког састава CYPRESS HILL, који већ годинама има врло запажену соло каријеру и прави незаборавне наступе комбинујући “лајв акт” са МЦ-јем и ДЈ-ингом. Такође, врхунски ужитак за публику представљаће и наступ најзначајнијег регионалног реп састава ТБФ из Сплита који је уживо са комплетним бендом поставио врло високе стандарде, а ту је и најрепрезентативнији представник модерног српског кросовер (хип хоп/џез/фанк/соул) израза – Марко Шелић – Марчело са екипом врхунских музичара познатијим као Напет Квинтет. Уз мноштво младих квалитетних нишких реп састава, нишвилске боје браниће и све популарнији двојац Стерео Банана са својим енергичним и аутентичним наступом, а ту су и надасве духовити и импровизаторски непредвидљиви Ајс Нигрутин и Тимбе, који поред базичног састава Бед Копи већ годинама имају запажене соло каријере и врло често наступају у тандему.

 

 

Програм на Хип Хоп стејџу почиње у 20.00 сати, а завршава се у поноћ. Простор за публику је опремљен видео зидовима, инфо пултовима, појачаном 4Г мрежом и бесплатним интернетом. Улаз за публику на Хип Хоп стејџу је бесплатан!

Иначе, на светској музичкој сцени је већ дуже време актуелан кросовер музички израз који спаја реп музику са различитим музичким жанровима: фанк, џез, соул, рок, реге, итд. Подсећамо да је Нишвил џез фестивал још 2007. године ангажовао џез легенду Доналда Бyрда, који је тада на најбољи могући начин презентовао фузију реп музике са фанк и џез музиком, наступајући са својим студентима са Делаваре универзитета (САД), а након тога уз евидентно одушевљење публике уследила су успешна гостовања светски познатих састава који су без изнимка користили реп музику кроз свој ауторски рад.

 

Извор: Нишвил џез фестивал 

Leave a comment