У четвртак, 4. јула од 20h у Омладинском центру ЦК13 одржаће се књижевно вече под називом:

АУТОР НИЈЕ ПРИСУТАН: УЕЛБЕК

Посети књижевно вече!

ЦК13 позива све заинтересоване на књижевни програм „Аутор није присутан: Уелбек“, који ће се одржати у четвртак, 4. јула од 20h у дворишту Црне куће.

Читаће се одломци из последњег Уелбековог романа „Серотонин“ уз кратки осврт на поетику и рецепцију романа који ће дати Светлана Савић.

Мишел Уелбек (1958), романсијер, есејиста и песник, засигурно је један од најпревођенијих, најчитанијих, али и најконтроверзнијих писаца савремене светске књижевности. Најпознатија његова дела су: „Проширење подручја борбе“, „Елементарне честице“, „Покоравање“ и „Серотонин“.

Књижевна критика неретко је оцењивала Уелбеков језик као порнографски и стилски сиромашан, истовремено му замерајући мизогинију и умножавање стереотипа. Сам Уелбек у књизи „Државни непријатељи“ о својој поетици пише следеће: „Ја тврдоглаво, страствено трагам за оним најгорим што се у мени може наћи како бих то, док је још свеже, изнео пред ноге јавном мњењу – баш као што теријер доноси зеца или патофне господару пред ноге. И не чиним то да бих постигао искупљење у било којем облику, сâм појам искупљења потпуно ми је стран. Не желим да будем вољен упркос оном најгорем што је у мени, већ због тог најгорег у мени, па чак идем дотле да пожелим да оно што је у мени најгоре постане оно што други код мене највише воле.“

Одломке ће читати и о Уелбеку говорити Дамир Бојић и Светлана Савић.

Leave a comment