Фестивал европског филма ове године је осми пут на турнеји по градовима широм Србије. Пета станица биће Нови Сад, где ће фестивал гостовати од 8. до 13. јула на Брод театру. У том периоду биће приказано укупно шест филмова европске продукције. Први филм, шпанско остварење „Ћутање других“ званично отвара фестивал 8. јула од 21h.

Посети фестивал и уживај!

Улаз је као и сваке године, бесплатан.
Фестивал европског филма део је кампање #ЕУзаТЕБЕ, којом грађанима и грађанкама приближавамо Европску унију. Фестивал у Новом Саду организују Делегација Европске уније у Србији и ЕУ инфо мрежа у Београду, Нишу и Новом Саду, у сарадњи са Студентским културним центром у Новом Саду.
Фестивал доноси најновија европска филмска остварења у баште, биоскопе на отвореном, ЕУтека библиотеке и културне центре широм Србије. До краја августа, путујући Фестивал европског филма гостује у девет градова са шест филмова, а након тога ће бити укључен још већи број филмова најбоље европске продукције, које ће наша публика бити у прилици да види током јесени.
Фестивал је ове године свечано отворен у Врању, у Јавној библиотеци ЕУтека мреже “Бора Станковић“ 3. јуна, када је званично кренула турнеја. Након Врања, гостовао је у Лесковцу, Шапцу, Нишу. Након Новог Сада турнеја се наставља у Крагујевцу (Културни центар, 15-20 јул), Ћићевцу (Библиотека, 23-28 јул), Смедереву (Дунавски парк, 1-10 август) и Земуну (Велики трг, 18-23 август).
***
#ЕУзаТЕБЕ – назив је кровне кампање Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо мреже у Београду, Нишу и Новом Саду, којом се промовишу резултати развојне помоћи ЕУ Србији у оквиру процеса европских интеграција. Током кампање, у фокусу ће бити оно што је до сада постигнуто на пројектима у разним областима, од културе, енергетике, пољопривреде до заштите животне средине, образовања, подршке цивилном друштву, саобраћају и многих других.
Од 2001. године, Европска унија је уложила више од три милијарде евра кроз бесповратну помоћ, што је чини највећим донатором у Србији.
Све догађаје можете пратити на веб-сајту кампање  и фестивала као и на друштвеним мрежама путем хаштагова: #EUfilmFest, #EUzaTEBE.

Leave a comment