У петак, 28. јуна, у Културној станици Свилара, одржана је међународна конференција о друштвеним иновацијама за 150 младих људи у Новом Саду.

Конференција о друштвеним иновацијама отворена је 28. јуна у КС Свилара.

Кроз интерактивне панел дискусије, радионице и примере из региона и Европе присутни на конференцији су могли да виде шта раде млади на пољу друштвених иновација, са којим се изазовима сусрећу и како могу да их превазиђу, а све у циљу тога да се млади информишу и охрабре да коришћењем нових технологија развијају своју локалну заједницу и услове живота у истој.

40 младих из 13 земања балканског региона учествоваће у четвородневној обуци у циљу планирања, дизајнирања и креирања паметних дигиталних решења за друштвене изазове.

На конференцији се окупљенима обратио председник Скупштине Града Новог Сада, Здравко Јелушић, који је истакао да су млади и више него добро разумели концепт друштвених иновација и њихов значај за друштво у целини.

Друштвене иновације потребне су у свим сферама друштва – од информисања, здравља, па до образовања. Највише су неопходне јавном сектору који пружа услуге највећем броју грађана, рекао је Јелушић.

Координаторка за међународну сарадњу ОПЕНС-а, Валентина Антић, истакла је да се један од стубова ОПЕНС-а бави управо иновацијама.

Циљ нам је да оснажимо младе људе да користе нове технологије како би направили и изградили бољу локалну заједницу, додала је.

Конференција о друштвеним иновацијама траје четири дана, а организатор је European Youth Award уз подршку ОПЕНС-а.

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment