Колико је филм значајан и заступљен у нашим животима, било би невероватно тешко објаснити некоме пре два или више векова. Филм је свеприсутна врста уметности у комбинацији са модерном технологијом, захваљујући којој нам је омогућено да доживимо стварност путем екрана, а у удобности свога дома.

филм

Филм као слободан израз

Правећи слике и фотографије, човек је желео да одређени тренутак забележи и сачува за касније. Осликавање није имало циљ само да сачува успомену, већ и да нам пренесе неку поруку, да оно што је на слици остане заувек присутно и доступно наредним поколењима. Човек/сликар је желео да његова импресија и порука трају и након њега. Потреба да се овековечи тренутак је сасвим природна, она нам је усађена и у свест и у подсвест. Захваљујући сећању ми и можемо да вратимо неке прошле слике и искуства и опет их доживимо. Снови су јасна порука да подсвест ниже слике, а најчешће комбинује оно немогуће са оним нестварним – фрагменти реалности и уобразиље се мешају и стварају нове и непостојеће слике и искуства. Захваљујући овој слободној игри која се у нама одвија, човек има и другу способност – да мисли о будућем, да планира, да креира.

филм тв

Слободна креација и уметност у комбинацији са стварношћу, а захваљујући модерној технологији бива пренесена на платно у виду покретних слика, одн. филма. Филм је слободан израз појединца или групе појединаца да своју машту, замисао, перцепцију света и ствари пренесе путем игре глумаца и кадрова у једну другу, измаштану реалност, али реално дохватљиву.

Филм као лична стварност

Захваљујћи филму, имамо могућност да завиримо у тајни свет режисера, писаца и свих осталих који учествују у креирању једне стварности. Многе књиге је лакше доживети гледајући филм снимљен по њима (али свакако да је у читању много веће умеће и драж за читаоца, јер он док чита речи, у глави ствара слике и ствара своју верзију филма, ствара свој лични доживљај).

Негативан утицај филма

Лични став и доживљај је управо то што нам је филм одузео – могућност сопственог расуђивања. На тај начин смо ускраћени да правилно расудимо, уколико је режисер хтео да нам поручи нешто у шта он сам верује, приказујући само своју страну као једину исправну, а оно друго као погрешно, врло лако ћемо бити изманиспулисани, јер немамо простора да сагледамо све чињенице. Са друге стране филм није ни дужан да даје чињенице, те се ту оставља места за манипулације и заговарања одређених идеја и мишљења.

На који начин можемо да избегнемо негативан утицај филма – ако увек оставимо места за могућност да је то све само измаштана нечија реалност – колико год глумци верно дочарали сваку сцену. Прича о филму је дугачка и комплексна, јер постоји много врста филмова, који опет могу бити верни приказ, измаштани приказ, или пак измаштани приказ који се пласира као реалан.

Рационалан приступ филму

Пажљиво одабирати садржаје које гледамо је од изузетне важности, јер нам се слике које пратимо дубоко урезују у свест или подсвест, остају код нас и утичу на нас, мењајући наша схватања и размишљања. У паузи гледања филма, ускачу рекламе које на исти начин, само ефективније остављају утисак, а циљ је наравно продаја производа.

Док гледамо филм, гледамо једну искривљену стварност, једну перцепцију неког појединца, гледамо нешто што треба да се прода и као такво је најчешће упаковано у лако сварљлив амбијент, где ћемо несвесно преузети мишљења, ставове и остале подсвесне поруке. Човек се лако поистовети са оним што гледа, зато је важно да мудро одабира шта ће да гледа и какав садржај да конзумира, било да је у питању филм, телевизија, часопис или књига.

 

Које филмове обавезно треба да погледаш овог лета, прочитај овде.

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment