Без обзира да ли је ваш тренутни највећи циљ уписати факултет, почети с учењем страних језика или кренути на тренинге (или шта год друго), веома је важно да умете дoбро да га поставите.

циљ
Пут од милион миља почиње првим кораком

Према техникама НЛП-а (неуролингвистичко програмирање), постоји неколико параметара које треба да узмемо у обзир када постављамо циљ. Што га успешније поставимо, то су веће шансе да ћемо га и остварити.

 

  1. Дефинишите циљ потврдном реченицом.

Урадимо овај мало експеримент: замислите прво једног великог љубичастог слона. Имајте ту слику у глави неколико секунди. А сада, немојте више да мислите на слона. Значи, немојте да мислите на слона. На шта мислите?

Да бисте заиста урадили овај задатак и престали да мислите о слону, ви морате мислити на нешто друго. Из тога јасно видимо како функционише мозак – да би уопште схватио одрично значење, он га преображава у потврдно. Исто је и са циљевима. Сем тога, лакше је ићи ка нечему, него се удаљавати од нечега, зар не?

 

  1. Остварење вашег циља треба да зависи од вас, не искључиво од других људи

Да бисте дошли до свог циља, морате да будете активни и радите на њему, не само да се ослоните на друге људе и чекате. Ако сте у потрази за послом, размислите шта је то што можете сами да урадите да бисте добили посао, уместо да чекате да вас неко позове. Можда је то слање биографије, усавршавање, стварање нових познанстава…

 

  1. Замислите остварење свог циља са што више детаља

Битно је да знате како ћете знати да сте коначно остварили свој циљ. Поставите себи питања – Шта? Ко? Где? Када? Како? Замислите што живописније шта ћете видети, чути, осећати када дођете до свог циља. И прилично је важно да одредите себи неки временски рок (пазите да овде будете колико је могуће објективни) да се остварење вашег циља не би безразложно сувише одужило.

 

  1. Величина вашег циља

Водите рачуна да ваш циљ не буде ни превелик ни премали. Поставите себи питање – Шта ме спречава да остварим овај циљ? Ако закључите да је сувише велик, онда га једноставно разложите на више мањих и одредите хронологију остваривања. Ако, пак, схватите да је циљ толико мали да немате мотивацију да га урадите, онда размислите шта је то у ширем контексту што добијате остварењем овог циља.

 

  1. Извори

Да бисте остварили циљ, осим доброг дефинисања биће вам потребни одређени извори и избори. Размислите шта вам је све потребно и како ћете доћи до оног што тренутно немате пре него што кренете у остваривање.

 

  1. Утицај

Како ће остварење вашег циља утицати на друге људе, на вашу околину? Како ће утицати на ваш живот? Након што искрено одговорите на ова питања, бићете потпуно сигурни шта тачно желите и због чега.

 

Након што сте узели у обзир ових 6 критеријума, остаје још само да кренете у акцију. И не заборавите како је говорио велики Волт Дизни: Ако можеш нешто да сањаш, можеш то и да оствариш!

 

Сања Ђукић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment