Пет биг бендова са укупно сто музичара поставиће незванични светски рекорд изводећи заједно поклон композицију Душка Гојковића “Nisville Jubilation” на отварању овогодишњег 25. фестивалског издања Нишвила 8. августа 2019. године.

Заједно ће наступати биг бендови из Ниша под вођством Драгослава Петровића, Буенос Аиреса којим диригује Густаво Фирменик, Чаковеца са Марио Јагецом, Благоевграда са Борисом Јаневим и интернационални тридесеточлани оркестар састављен од српских, италијанских и албанских младих музичара.

У великом финалу биг бендовима ће дириговати и наш прослављени трубач Стјепко Гут, а сви ће заједно извести његову композицију “Нишвил“ посвећену фестивалу.

Биг бенд Сотавенто

Због бројности музичара први пут у историји Нишвила истовремено ће функционисати три главне бине јер ће Стјепко Гут свирати и дириговати са посебне међубине. Иначе у свету је честа пракса заједнички наступ три биг бенда, али ово ће бити први заједнички наступ пет биг бендова.

Поред композиција Душка Гојковића и Стјепка Гута посвећених Нишвилу, биг бендови ће извести и “Поздрав Каунту Бејзију” Бубише Симића, поводом 115 година од рођења Каунта Бејзија, као и композицију “Караван” Дјука Елингтона, поводом 120 година од његовог рођења.

 

Улазнице купи ОВДЕ. 

 

Извор: nisville.com

Leave a comment