Лето је већ закуцало на врата и засуло нас својом врелином. Док маштамо о мору и планирамо где бисмо ове године могли да одемо – на неко старо проверено место или пак да се усудимо и испробамо нешто ново, ми смо припремили топ летње дестинације, а ви видите да ли се уклапају у вашу замисао фантастичног одмора.

дестинације

Грчка

Грчка је наравно омиљена дестинација, како за млађе, тако и за старије. Нуди нам све – од места за забаву и бурног ноћног живота до породичних плажа и мирних, усамљених места. Уколико желите добар провод свакако је ту Закинтос, Скиатос, Миконос, Иос

дестинацијеЖурке трају до јутра и ова места карактерише огроман број барова на плажи, али и ноћних клубова. Журке се праве и током дана на прелепим пешчаним плажама.

ГрчкаУ Грчкој ћете, осим провода и одмора, пронаћи и колевку културе, много музеја, културних споменика, фантастичних грађевина. Грчка се сматра колевком целокупне западне културе, па свакако немојте пропустити да обиђете и Олимп – место где Зевс обитава, али и све храмове посвећене како старогрчким божанствима тако и хришћанским светитељима.

дестинацијеУколико тежите духовности, посета Метеорима ће свакако пробудити и оплеменити ваш дух.

 

Ако пожелите на плажу да понесесете и неко занимљиво штиво, обавезно погледајте које књиге предлажемо!

Турска

Уколико ипак одлучите да ваша дестинација буде Турска, бићете у прилици да окусите чари оријента. Поред богате традиције и културе, оно што свакако оставља без даха су прелепе плаже и то распрострањене на четири мора. Било да одете у Мармарис, Бодрум, Кушадаси,… уживаћете у прелепом тиркизном мору. Поред плажа свакако је важно напоменути да су култура и традиција оно што Турску чини егзотичном. Ако сте се нашли у Истанбулу, оно што ће несумњиво привући пажњу јесте Плава џамија.

дестинацијеЈедна је од две у Турској са шест минарета, а свој назив дугује плавим плочицама којима је обложена. Аја Софија је подсетник на бурну историју Цариграда – византијска црква саграђена 537. године која је била у служби православља све до пада Цариграда 1453. а након тога претворена у џамију, да би последњих скоро 100 година служила као музеј и подсетник бурне прошлости. Уколико сте привучени турском традицијом, посетите место Коња у којем су сачувани неки од најстаријих турских обичаја. Чувени песник, учитељ и филозоф Руми живео је управо у Коњи, где је проповедао да су плес и музика најбољи начин приближавања Богу.

дестинацијеОвде је основан и ред вртећих дервиша, чувен по њиховом карактеристичном плесу и трансцеденталном заносу.

 

По ком критеријуму су млади бирали путовања прошле године, прочитајте ОВДЕ. 

Шпанија

Уколико планирате или бисте само волели на пут у земљу сангрије, фламенка и великих сликара, онда би свакако требало да доживете Шпанију у свој својој лепоти! Земља која нам нуди све – од сјајних јела, до фантастичних забава, прелепе плаже, али и богату традицију са невероватним грађевинама. Велики сликари попут Пабла Пикаса и Салвадора Далија су управо одавде потекли. На првом месту је свакако Барселона. Овај фантастични град скоро да је и нестваран. Врви од боја и облика.

дестинацијеЧувени Антони Гауди је свој највећи допринос дао самој архитектури града, у коме свака зграда изгледа другачије, а Саграда Фамилија својом импозантношћу привлачи огроман број посетилица из целог света.

дестинације
Саграда Фамилија

Прелепа Ла Рамбла је прича за себе.

дестинације
Зграда парламента Севиља

Уколико желите да видите највећу готичку катедралу онда свакако отиђите до Севиље, места у коме се сударају историја и савремено доба.

дестинације
Готичка катедрала у Севиљи

Уколико вас ипак привлачи краљевска престоница, онда отиђите до Мадрида. Овај трећи по величини град у Европи нуди огроман број музеја, а ту су и неки од необичијних – музеј шунке и робота.

дестинације

Посета краљевској палати, тргу и Капији сунца, као и многобројним клубовима неће никога оставити равнодушним.

 

Где год да одлучите да отпутујете, нека то буде једно ново и драгоцено искуство. Ипак је на крају то оно чега се радо сећамо и што нас оплемењује.

 

Тања Савовић

Фотографије: pixabay.com

Leave a comment