Поводом Међународног дана избеглица, 20. јуна, у Културном центру Новог Сада одржава се бесплатна пројекција  филма Желимира Жилника “Дестинација_Србистан” са почетком у 20 часова.

Погледај филм!

У свету се 20. јун обележава као дан снаге, храбрости и истрајности 21,3 милиона избеглица, од којих је скоро половина деце. Сваке године на овај дан светска пажња се усмерава на положај избеглих и расељених особа широм света, на разлоге због којих напуштају своје земље и на потешкоће са којима се суочавају у земљама које им пруже уточиште.

Филм “Дестинација Србистан” представља причу илегалних мигрантиа и тражиоца азила у Србији, смештених у азилантским центрима након драматичних путовања из ратовима и немаштином захваћених подручја Северне Африке, Блиског и Средњег Истока. Они пролазе кроз период адаптације на живот и друштвене околности у Србији. Међутим, у највећем броју случајева њихов циљ је да стигну до земаља Европске Уније.

Документарна драма осим социјалнополитичког контекста у којем су се мигранти затекли, показује и њихове индивидуалне вредности, тако да они постају јунаци са којима гледаоци могу да се идентификују, и чију судбину и борбу са недаћама могу да разумеју.

Доку-драма /дужина: 94 мин/ снимана је током 2014. године на локацијама у Суботици, Сјеници, Тутину, Новом Пазару, Боговађи, Бањи Ковиљачи, Београду и Новом Саду.

Настала је у оквиру пројекта Европске уније “Јачање медијске слободе у Србији”.

 

Leave a comment