Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ИНФАНТ, 46. по реду, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 25. јуна до 2. jула 2019. године под слоганом „Потрага за људскошћу“.  

Директор КЦНС-а Бојан Панаотовић истакао је на конференцији за новинаре да сама чињеница о трајању фестивала говори о његовом значају и квалитету о чему, уосталом, деценијама похвално говоре инострани и домаћи театролози.  Осврнувши се на дугогодишњу сарадњу КЦНС-а и Фондације 2021 на чијем оснивачком акту је његов потпис, директор Панаотовић је рекао да је КЦНС поносан што је ИНФАНТ интегрални део програма ЕПК 2021.

– У менаџменту КЦНС-а дали смо Симону Грабовцу и сарадницима потпуну креативну слободу и зато имамо фестивал вредан сваког поштовања. Желимо да ИНФАНТ буде што посећенији, да привуче што више публике – рекао је Панаотовић.

Селекторка овогодишњег ИНФАНТ-а Сања Крсмановић Тасић пре коначног одабира погледала је више од 80 представа уживо и на снимцима и ако би требало да се из њих извуче заједничка порука, она би гласила: оно што нам понајвише данас недостаје јесу  људскост и трагање за оним хуманим у нама.

– Сматрам да револуција која треба да нам се деси јесте револуција у односима људи према себи самима, једних с другима и у нашем односу према природи  – казала је Крсмановић Тасић.

У име Фондације Нови Сад 2021 ЕПК Лазар Јованов казао је да је са титулом ЕПК Нови Сад добио велику одговорност да и даље развија своје културне капацитете. Он је подсетио да су највећи културни брендови настали управо у КЦНС-у и да је сарадња ЕПК 2021 и КЦНС-а сасвим природан след ствари.

Уредник фестивала Симон Грабовац навео је да ће се на предстојећем ИНФАНТ-у играти представе из осам земаља: Италије, Немачке, Палестине, Јужне Кореје, Чешке, Швајцарске, Француске и Србије.

-Град Нови Сад финансира око 90 одсто овог фестивала и то треба нарочито истаћи, јер нема много градова који стоје иза овакве врсте уметности. У покровитељство су се укључиле и Република Србија и Покрајина Војводина, а ту су и Француски институт, Фондација 2021 и Италијански културни центар – рекао је Грабовац.

Овогодишњи ИНФАНТ свечано ће отворити плесна трупа Тула Лимнејос из Немачке са представом „Бес“ на сцени „Јован Ђорђевић“ у СНП-у. Ово је комад о шоку и протесту, води нас у свет контрадикција у којем се дубоко осећа немир.

Србију ће представљати Рефлектор театар са документарном представом „Смрт Фашизму! О рибарима и слободи“, „Пошто гвожђе” Бертолда Брехта (Факултет драмских уметности) и „Емигранти“ (Три гроша). Затим, у сарадњи са фондацијом Матера (Италија), престоницом културе за 2019. годину, биће одиграна представа „Људска срамота“.

Наредних дана овогодишњег ИНФАНТ-а одиграће се представе: „Сребрни нож“ и „Грешка при слетању“ Гоблин партија из Јужне Кореје, Фекете серетлек из Чешке са представом „Кар“, „Северна страна“ Ан лу пур лом из Француске, комад „Енхедуана“ уметнице Аштар Муалем из Палестине и „Ромео, Ромео, Ромео“ Џошуе Монтена из Швајцарске. Поред главног програма, на 46. ИНФАНТ-у биће и пратећи програм у оквиру кога ће се одиграти породичне представе.

Све представе биће игране у Културном центру Новог Сада, Српском народном позоришту, Позоришту младих и на више отворених локација као што су Футошки и Дунавски парк.

Комплетан програм погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Инфант фестивал

Leave a comment