Наша визија је да и млади учествују у одлуци да ли ће се у њиховој школи обновити игралиште или хемијски кабинет. Наша визија је да млади буду цењени и уважени због своје младости, енергије и знања а не спутавани због недостатка искуства.

Школа омладинске политике

Наша визија је да што већи број младих буде спремно да активно доприноси својој заједници и тиме унапређује себе и свој положај. Зато те позивамо да будеш део наше визије и прођеш нашу школу омладинске политике!

Наша школа је организована кроз 6 радионица, које обећавамо неће трајати више од 3 часа по радионици. Ти и још 24 твојих вршњака имаћете прилику да од мало старијих младих научите шта је то омладинска политика и како млади могу да је практикују. Али и важније од тога, видећеш да већину проблема које ти и твоји вршњаци имате можете да решите заједно и уз мало труда и креативности.

Теме радионица су:

  • Омладинска политика у Републици Србији – Национални ниво
  • Омладинска политика у Републици Србији – Локални ниво
  • Омладинска политика у Републици Србији – Регионални и међународни ниво
  • Дијалог младих – европске и националне перспективе
  • Циљеви младих у Европи и националне перспективе
  • Млади као покретачи друштвених промена – улога миленијалаца

Али, не брини. Није тако досадно као што на прву лопту изгледа. Иако ћемо можда и лопту користити како бисмо најбоље објаснили важне ствари.

Омладинска политика у Републици Србији – Национални ниво 14.06.2019. (12 до 15 часова или од 11 до 14 часова)

На овој радионици ћеш се упознати са основама омладинске политике и кључним документима и актерима на националном нивоу. Да да, та кључна документа можда могу да буду досадна, али веруј нам на реч, то како су настала, уопште није досадно. А и како можеш да их искористиш – пих, то је тек интересантно.

Омладинска политика у Републици Србији – Локални ниво 15.06.2019. (12 до 15 часова или од 11 до 14 часова)

На овој радионици учесници ћеш се упознати са основама омладинске политике, али на локалном нивоу. У преводу, научићеш шта би требало свака локална заједница у Србији да има за младе, па ћеш моћи да упоредиш шта постоји код тебе. Оно што не постоји, то је простор за твоје будуће деловање!

Омладинска политика у Републици Србији – Регионални и међународни ниво 16.06.2019. (12 до 15 часова или од 11 до 14 часова)

Међународна и регионална сарадња је ту да младима да шансу да мисле и изван националних оквира. Много проблема са којима се млади у Србији сусрећу могу ефикасније да се реше у сарадњи са колегама и колегиницама из других друштава. А да не говоримо да се одлуке доносе и на том међународном нивоу. Сети се наше визије и биће ти јасно да и на овом нивоу млади морају да знају како да утичу.

Дијалог младих – европске и националне перспективе 21.06.2019. (12 до 15 часова или од 11 до 14 часова)

Како би осигурали да укључивање младих у одлучивање не буде засновано на доброј вољи кул директорке, супер градског већника или министарке, у Европи практикују Дијалог младих. Научићеш како тај сет правила за осигуравање утицаја младих на одлуке функционише, кроз критичку анализу и дискусију. Разговараћемо и да ли нас ишта спречава да то исто применимо и код нас.

Циљеви младих у Европи и националне перспективе 22.06.2019. (12 до 15 часова или од 11 до 14 часова)

До сада ћеш већ научити да је омладинска политика заправо много широка и да обухвата скоро све теме и области друштвеног живота. Ипак, које теме су младима важније од других? На овој радионици ћемо научити којих 11 циљева су млади препознали у Европи и како да их остваримо.

Млади као покретачи друштвених промена – улога миленијалаца 23.06.2019. (12 до 15часова или од 11 до 14 часова)

По чему је твоја генерација посебна? Које вредности су нам донеле генерације до сада и како су млади мењали друштвене околности и контекст кроз историју? Последња радионица наше школе је ту да нам свима покаже шта можемо да очекујемо од садашњих младих – решење за климатске промене, поштовање концепта права животиња или хм, нешто треће?

МОЖЕТЕ СЕ ПРИЈАВИТИ КЛИКОМ НА ОВАЈ ЛИНК.

СВАКА ПРИЈАВА МОРА БИТИ ПОТПУНА, ДА БИ СЕ КВАЛИФИКОВАЛА КАО ВАЛИДНА.

РОК ЗА ПРИЈАВУ ЈЕ ДО 12.06.2019.

Leave a comment