MTB Petrovaradin fortress cup – извештај

Друга Међународна бициклистичка трка MTB Petrovaradin Forstres cup, одржана је у Новом Саду на Петроварадинској тврђави. У 14 категорија такмичило се 134 најбољих бициклиста из земље, региона и Европе.

мотивација

Спорт је веома битан за физичко и ментално здравље!

Трка је иначе у званичном каледару UCI (Светска бициклистичка унија), те доноси 60 бодова у квалификацијама за Олимпијске игре у Токију.

„Прошле године смо добили јако добре оцене од међународне комесарке, тако да је ове године трка прве категорије, а самим тим је и много интересенатнија такмичарима из целог света. Имамо преко 130 пријављених такмичара из преко 16 земаља света, међу њима и Олимпијце и светске прваке и то довољно говори о квалитету трке. Свакако да је 60 бодова интересантно нама у Србији, али и земљама у региону одакле долазе неки од такмичара, као што су Словачка, Мађарска, Хрватска, Босна, одакле сви јуре норму за Токио и зато су дошли у Нови Сад данас,“ објашњава директор трке Немања Вајс.

Потенцијал у расту прве Међународне МТБ трке види и Град Нови Сад који је и подржао одржавање трке.

„Ово је нешто ново за Нови Сад, а има потенцијал да постане врло аутентично за Нови Сад, посебно јер имамо један невероватан ресурс као што је Петроварадинска тврђава. Град Нови Сад подржава трку у жељи да развија сваку грану спорта. Надам се да ће следеће године бити још више учесника и да ћемо ово такмичење подићи и на виши ниво“, каже градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Следећи ниво могао би да води и ка одржавању Европског првенства у планинсом бициклизму на Петровардинској тврђави за шта је подршку, уз Град, дала и Влада покрајине Војводине.

“Следећих година су у плану велике активности поводом ове дисциплине маунтин бајка, са жељом да 2021. године добијемо организацију Европског првенства. Већ смо у преговорима са Градом Нови Садом и са бициклистичким Савезом Србије и мислим да имамо озбиљне шансе да се то у наредном периоду и деси, што би било од изутетног значаја за наш бициклизам”, оцењује покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез.

Догађај на Петроварадинској тврђави употпунила је и трка гуралица (бициклови без педала за децу до 5 година) на којој је учестовало преко 36 најмлађих бициклиста.

Иначе, у свету не постоји овако организована трка. Поред тога што је стаза атрактивна јер се вози старом Тврђавом и делом Подграђа, трка је занимљива јер је отворена за јавност, па су тако посетиоци, већ током успона на Тврђаву, могли да пролазе тик уз стазе којима су пролазили тркачи.

 

Коментари

Leave a reply