Омладинска престоница Европе Нови Сад представила је у Берлину могућности за младе у 2019. години, као и глобалну и европску димензију ове титуле. Ово је пети европски центар у ком је Град младих отворио врата неколико десетина страних амбасадора, представника немачког парламента, међународних омладинских организација и дипломатског кора. Пријем је организован у Амбасади Републике Србије у Берлину.

Владимир Величковић ОПЕНС2019

“Ми морамо да развијамо пре свега економију. Што више младих домаћих фирми и стартапова даје могућност младима да се докажу јер је данас кључна ствар отворити се ка будућим пројектима, а то је дигитализација и ИТ индустрија. Овако престижне титуле које је Нови Сад добио истовремено дају велику шансу граду, али представљају и велику обавезу да се Град и читаве земља представе у добром светлу,” објашњава Њ. Е. амбасадор Србије у Берлину, Душан Црногорчевић.
Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Берлина, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. години. Пријеми које Омладинска престоница Европе Нови Сад, уз подршку Града Новог Сада и Министартсва спољних послова организује у омладинским центрима широм Европе, долазе у тренутку када Савет Европе најављује готово потпуно смањење буџета који се издваја младе у Европи.
“Ови пријеми имају двојаку важност. Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком представљамо шта све радимо и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма које спроводимо и могу бити мост између нас и француских партнера. Мислим да је такође важно да дијаспора буде упозната са тиме шта се дешава у Новом Саду и колико напредујемо. Пројекат ОПЕНС 2019. године је наш пројекат за будућност. Желимо да у овој и у свим предстојећим годинама, својим примером помогнемо развоју и побољшању услова живота за младе у целој земљи,” каже координатор ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.
Све то је неодрживо уколико не размишљате дугорочно и како је сваки програм самоодржив без обзира на донаторе. Тренутни закон о младима који је на снази у Републици Србији, према оценама многих није функционалан, будући да је само декларативан и захтева унапређења која би допринела управо одрживости програма. Према речима државног секретара за омладину и спорт, Дарка Станића, Нови Сад јесте пионир омладинске политике у Србији и пружа нам добар модел за читаву републику.
„Свима нам је у интересу развијање омладинске политике у Србији. Да ли ће бити ове године Закон о младима тешко је рећи заиста, али за ово кратко време колико сам на функцији државног секретара за омладину, сигуран сам да је читаво Министартсво у сваком смислу посвећено развоју омладинске политике у Србији,“ додаје Станић.
Идеја ових пријема јесте да се Европа упозна са најважнијим пројектима Новог Сада, те да се и упути позив да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле. Наредне станице на европском путу ОПЕНС-а у јуну јесу Праг и Москва.

Leave a comment